NZa bemiddelt: patiëntenstop ParnassiaGroep per direct opgeheven

VGZ en Parnassia Groep hebben vandaag gesproken bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de impasse waarin de onderhandelingen tussen de ggz aanbieder en de zorgverzekeraar zijn beland. Hier is de afspraak gemaakt dat de patiëntenstop per vandaag over 2019 wordt opgeheven. Beide partijen hebben vertrouwen dat ze met elkaar tot redelijke afspraken komen over het huidige contractjaar 2019, schrijft de NZa. Het betekent concreet dat intakes die voor VGZ-patiënten eerder afgezegd waren zo spoedig mogelijk opnieuw worden gepland. Parnassia Groep neemt hierover contact op met patiënten.

Zestien miljoen euro tegoed

Vorige week maakte de ParnassiaGroep bekend per direct een patiëntenstop in te stellen voor mensen vanaf 18 jaar die verzekerd zijn bij VGZ en haar merken; Univé, Zekur, Bewuzt, IZA, IZZ zorgverzekering door VGZ en Zorgzaam. De reden was dat VGZ bij Parnassia Groep slechts de behandeling van een beperkt aantal patiënten vergoedt en dit aantal al is overschreden. Parnassia Groep zegt al sinds juni in gesprek te zijn met VGZ over het vergoeden van reeds geleverde zorg en reële tarieven voor specialistische zorg. Het gaat om een bedrag van 16 miljoen euro over 2018 en 2019 dat Parnassia Groep nog tegoed heeft.

Realistische betaling

Voor 2020 zullen VGZ en Parnassia Groep de onderhandelingen morgen vervolgen. Voor de patiënten met ernstig psychiatrische aandoeningen zal de zorg sowieso worden gecontinueerd. Parnassia Groep zal nieuwe patiënten uit deze groep in zorg nemen. Over de patiënten met veelvoorkomende aandoeningen hebben de zorgverzekeraar en de ggz aanbieder aangegeven constructief verder in gesprek te gaan. Ze realiseren zich beiden dat ook voor deze zorgvraag geldt dat iedereen moet kunnen rekenen op passende zorg. Volgens de ParnassiaGroep zal de NZa toezicht houden op een realistische betaling van deze zorg.

De NZa is blij met dit resultaat en zal vanuit haar rol toezicht houden op het verdere proces.

Bron: NZa / ParnassiaGroep

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

parnassiagroep parnassiagroep