GGZ Nederland: ernstige zorgen over inkooptrajecten ggz

GGZ Nederland maakt zich ernstige zorgen over de contractering in de geestelijke gezondheidszorg. De aangekondigde patiëntenstop bij Nederlands grootste ggz-aanbieder onderstreept de knellende situatie. Eenzelfde signaal gaat volgens de belangenorganisatie uit van het handhavingsverzoek dat zij vorige week indiende bij de Nederlandse Zorgautoriteit over het inkoopproces van de acute zorg.

Patiëntenstop bij ParnassiaGroep

Vorige week maakte de ParnassiaGroep bekend per direct een patiëntenstop in te stellen voor mensen vanaf 18 jaar die verzekerd zijn bij VGZ en haar merken; Univé, Zekur, Bewuzt, IZA, IZZ zorgverzekering door VGZ en Zorgzaam. De reden was dat VGZ bij Parnassia Groep slechts de behandeling van een beperkt aantal patiënten vergoedt en dit aantal al is overschreden. Parnassia Groep zegt al sinds juni in gesprek te zijn met VGZ over het vergoeden van reeds geleverde zorg en reële tarieven voor specialistische zorg. Het gaat om een bedrag van 16 miljoen euro over 2018 en 2019 dat Parnassia Groep nog tegoed heeft.

De contractonderhandelingen die ggz-instellingen voeren voor 2020 verlopen in veel gevallen uiterst moeizaam, zegt GGZ Nederland. Dat geldt voor de contracten met verzekeraars en ook voor de contracten die ggz-aanbieders moeten sluiten met gemeenten (onder meer voor de jeugd-ggz) en het ministerie van Justitie en Veiligheid (voor de forensische zorg). Helaas leidt dat in sommige gevallen zelfs tot rechtszaken in de forensische zorg en jeugdzorg.

Kostendekkende tarieven noodzakelijk

De financiële situatie van ggz-instellingen maakt het onmogelijk om nog langer tarieven te accepteren die niet kostendekkend zijn. De moeilijke omstandigheden zetten de zorgverlening voor patiënten onder druk. Ggz-instellingen willen hoe dan ook voorkomen dat patiënten de dupe worden van tekortschietende tarieven.

Onderzoeken bevestigen knellende situatie

GGZ Nederland wijst op de eerder dit jaar verschenen onderzoeken van AEF, EY (https://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/EY-barometer-nederlandse-gezondheidszorg-2019/$FILE/EY-barometer-nederlandse-gezondheidszorg-2019.pdf), Finance Ideas, KPMG (https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/nl/pdf/2019/sector/healthcheck-ggz.pdf), Intrakoop (https://www.intrakoop.nl/kennisbank/details/artikelen/2019/08/30/ggz-sector-doet-forse-stap-terug-in-resultaat) en Gupta. Die onderschrijven dat de geestelijke gezondheidszorg het financieel moeilijk heeft. Door knellende contracten met verzekeraars, lagere tarieven, grote personeelstekorten, toenemende kosten voor de inhuur van zzp’ers en oplopende regeldruk dreigt de geestelijke gezondheidszorg een race to the bottom te worden.
GGZ Nederland: ”Dit is niet wat we willen. De uitvoering van onze maatschappelijke opdracht komt daarmee in het gedrang: het streven naar een mentaal gezonde, veilige en inclusieve samenleving.”

Bron: GGZ Nederland (https://www.ggznederland.nl/actueel/zorgen-over-inkoop-van-geestelijke-gezondheidszorg-voor-2020) /ParnassiaGroep

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

wachtlijst 2 wachtlijst 2