Voorstel om honderd extra GZ-psychologen op te leiden aangenomen door Tweede Kamer

Gisteren stemde de Tweede Kamer vóór een voorstel van GroenLinks om eenmalig 7 miljoen euro vrij te maken om 100 extra gz-psychologen op te leiden. Dat schrijft GGZ Nederland.

GroenLinks-Kamerlid Wim-Jan Renkema diende het amendement in tijdens de behandeling van de begroting 2020 van het ministerie van VWS. Vandaag vonden de stemmingen over de begroting plaats. Naast GroenLinks steunden onder andere VVD, CDA, D66, SP, PvdA en ChristenUnie het amendement.

Jaarlijks honderden afwijzingen

Elk jaar opnieuw worden er honderden geschikte kandidaten voor de opleiding tot gz-psycholoog afgewezen, terwijl ggz-instellingen massaal kampen met openstaande vacatures voor behandelaren. GGZ Nederland verwelkomt daarom deze extra opleidingsplaatsen. Daarmee wordt de beschikbare behandelcapaciteit vergroot.

Tekst amendement:

”Dit amendement regelt dat vanaf 2020 honderd extra gz-psychologen kunnen worden opgeleid. Dat heeft tweeërlei redenen. De wachttijden in de (jeugd) geestelijke gezondheidszorg enerzijds worden mede veroorzaakt door het tekort aan gespecialiseerde hulpverleners, waaronder gekwalificeerde gz-psychologen.

Al jarenlang is er structureel meer behoefte aan opgeleide gz-psychologen, maar vanwege achterblijvende financiering blijft het aanbod beperkt. Anderzijds wordt de keten van opgeleide psychologen om deze manier kwantitatief versterkt. Het opleiden van meer gz-psychologen, gaat leiden tot een doorstroom naar klinisch psychologen, waar nu ook een tekort is.

Een opleidingsplaats kost gemiddeld circa € 35.000 volgens het meest recente prijspeil van de Nederlandse Zorgautoriteit. Een opleiding tot gz-psycholoog duurt twee jaar. Om honderd extra gz-psychologen op te leiden gedurende twee jaar is een incidenteel bedrag gemoeid van € 7 miljoen. De dekking kan worden gevonden in de niet-juridisch verplichte middelen van artikel 2.

Bron: GGZ Nederland (https://www.ggznederland.nl/actueel/tweede-kamer-schaart-zich-achter-voorstel-voor-meer-gz-psychologen)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

financiering GGZ 2 financiering GGZ 2