Hoenderloo Groep sluit na jarenlange problemen

De Hoenderloo Groep, een instelling voor open en gesloten jeugdzorg met vestigingen in Hoenderloo en Deelen, gaat dicht. Volgens de overkoepelende organisatie Pluryn wordt nog naar een oplossing voor de vierhonderd medewerkers gezocht.

Bij de instelling verblijven op dit moment ruim tweehonderd jongeren, van wie een deel zeer complexe problematiek heeft of door de rechter in een instelling is geplaatst. De vestiging in Hoenderloo bestaat al sinds 1851. Volgens Pluryn wordt de komende maanden met elke jongere en diens familie individueel naar een andere opvangplek gezocht. Voor sommige jongeren is passende opvang thuis mogelijk.

Oorzaken

Op haar website noemt Pluryn (https://www.pluryn.nl/over-pluryn/nieuws/nieuws-2019/week49/pluryn-sluit-locatie-hoenderloo-en-deelen) drie redenen waarom zij tot het besluit is gekomen om de locatie Hoenderloo/Deelen te sluiten:

- De kwaliteit van zorg is de afgelopen jaren onder de maat gebleken en de verbetermaatregelen zijn onvoldoende gebleken. Onder andere maakte de inspectie zich zorgen over het repressief klimaat op een aantal groepen.

- De locatie Hoenderloo/Deelen lijdt dit jaar naar verwachting een verlies van meer dan vier miljoen euro en de financiële vooruitzichten zijn blijvend slecht. Minder aanmeldingen, stijgende personeelskosten en lage tarieven zijn de belangrijkste oorzaken daarvan.

- Pluryn gaat zich vooral richten op de (vernieuwing) van de specialistische jeugdzorg. Gemeentes willen de zorg aan jeugdigen zoveel mogelijk in de eigen regio laten plaatsvinden. Dat geldt ook voor de meer complexe jeugdzorg die de locatie Hoenderloo/Deelen verleent. De betekent dat Pluryn vooral jongeren krijgt waarvoor in de regio nog geen geschikte zorg is. Het gaat hierbij vooral om relatief veel verharde jongeren met een complexe zorgvraag. Daarvoor zijn kleine groepen en intensieve behandeling nodig. Pluryn krijgt hiervoor echter onvoldoende geld, schrijft de organisatie.

Strenge straffen

De Hoenderloo Groep kreeg vorig jaar een tik op de vingers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vanwege strenge straffen in de instelling. Jongeren moesten bijvoorbeeld urenlang stilzitten aan tafel na slecht gedrag. Pluryn stelt maandag dat er hard is gewerkt aan verbeteringen, maar dat dat niet voldoende is gelukt. De kwaliteit van zorg kan daardoor in het geding komen, aldus Pluryn. 

Blij met sluiting

In de Stentor (https://www.destentor.nl/apeldoorn/lector-jeugdzorg-is-blij-met-sluiting-omstreden-hoenderloo-groep-dit-systeem-moet-je-niet-meer-willen~ab08775d/) zegt lector residentiële jeugdzorg Peer van der Helm blij te zijn met de sluiting. ”Ik wacht er al tijden met smart op. Het is stelselmatig al heel lang niet goed in Hoenderloo. Ik ken de laatste drie hoofdbehandelaars persoonlijk. Ze hebben geprobeerd het tij te keren en het is niet gelukt. Het zit in de muren. Daarmee bedoel ik dus ook het personeel. Decennia is het al mis daar. Repressie op deze wijze is niet meer van deze tijd. We moeten naar gezinsvervangende huizen en ‘out of the box’ oplossingen voor deze kinderen toe.”

Lees ook:
Inspectie beoordeelt suïcidepreventie bij afdeling Pluryn als onvoldoende (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3681842/nieuws/inspectie_beoordeelt_suicidepreventie_bij_afdeling_pluryn_als_onvoldoende.html?page=1)
’Isoleercellen worden in Jeugdzorg nog steeds gebruikt als strafmaatregel’ (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3672710/nieuws/isoleercellen_worden_in_jeugdzorg_nog_steeds_gebruikt_als_strafmaatregel.html?page=1)
Urenlang in een stresshouding aan tafel zitten bij jeugdzorginstelling (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3702121/nieuws/urenlang_in_een_stresshouding_aan_tafel_zitten_bij_jeugdzorginstelling.html?page=1)
Hoenderloo Groep voldoet niet aan de eisen van de Jeugdwet (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3716710/nieuws/hoenderloo_groep_voldoet_niet_aan_de_eisen_van_de_jeugdwet.html?page=1)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Foto-De-Hoenderloo-Groep Foto-De-Hoenderloo-Groep

Reacties
Reactie: (Jan Renes)
27-7-2020, 12:44
Ik ben bij De Hoenderloo Groep groepsleider geweest van 1970 tot 2013. Eerst 23 jaar tot 2004 in het dorp Hoenderloo (open jeugdzorg wijeblik Vollenhoven en Timshoek) en de laatste 11 jaar, jeugdzorg + "De Kop van Deelen", leefgroep TITAAN. Ik heb nog steeds contact met ongeveer 15 jongens, die hun jeugdperiode 13 - 17 jaar, in Hoenderloo hebben doorgebracht. Ze zijn allen nog steeds laaiend enthousiast over deze periode en de technische opleiding op de Gangelscool en de Cornelis Beetschool. Opvoeding "in de bossen te Hoenderloo" heeft huen op het goede spoor gebracht en was keerpunt in hun leven.Zie ook hun reacties op facebook-site "oud bewoner / medewerker De Hoenderloo groep

Reactie: (Gerrit Rösken)
27-12-2019, 10:05
Geachte mevr./mijnheer, Op het internet las ik over de sluiting van de Hoenderloo Groep. Het deed mij herinneren aan de periode in de vijftiger jaren dat ik daar moest doorbrengen. Eerst Kampheuvel, daarna Eikenhof. Hoewel ik de jaren daar als onaangenaam heb ervaren, heeft het verblijf daar van mij een ander mens gemaakt. Inmiddels ben ik bijna 80 en kan ik zeggen dat de harde opvoeding daar gemaakt heeft dat ik een gelukkig mens ben geworden. Mvg G. Rösken