Tygo in de psychiatrie 'geschrokken van wat hij is tegengekomen'

Vanaf komende donderdag zendt de EO de nieuwe serie Tygo in de Psychiatrie uit. In deze 4-delige serie duikt Tygo Gernandt een maand lang in de complexe en gesloten wereld van de psychiatrie. Hij onderzoekt hoe psychische labels worden opgeplakt en vraagt zich af of dit de juiste manier is. Hij loopt mee met mensen die een label zijn opgeplakt en gaat in gesprek met experts.
MIND Korrelatie en 113 Zelfmoordpreventie zijn na iedere uitzending bereikbaar voor mensen die zich herkennen in de verhalen en hulp zoeken.

Donderdag 28 november 21.00 uur, NPO 3:
Tygo begint zijn zoektocht door met hulp van psychiater Jim van Os te achterhalen hoe iemand een label krijgt. Gaan we ervan uit en kunnen we ervan uitgaan dat een diagnose altijd juist is? Daarnaast ontmoet Tygo Jason, een 21-jarige jongen die dertien labels heeft. Tot op de dag van vandaag heeft hij ondanks zijn labels nog niet de juiste hulp kunnen krijgen. De 37-jarige Jeroen krijgt eveneens bezoek van Tygo. Bij hem zijn vanaf zijn 11e verkeerde diagnoses gesteld. Hij is door de bijhorende medicatie het contact met de werkelijkheid verloren.

Donderdag 5 december, 21.00 uur, NPO 3: Littekens.
Tygo ziet hoe het leven eruit kan zien als je een psychiatrisch label draagt. Bij Jason zijn vanaf zijn 11e verkeerde diagnoses gesteld. Hij is door de bijhorende medicatie het contact met de werkelijkheid verloren. De 37-jarige Jeroen is door verkeerde medicatie alles kwijtgeraakt wat hij liefheeft. Hij leeft nu van paniekaanval naar paniekaanval. Psycholoog Anne legt tot slot uit hoe een label je identiteit over kan nemen.

Donderdag 12 december, 21.00 uur, NPO 3: Overleven.
Tygo ziet met welke stigma’s je te maken kan krijgen als je een label hebt. Hij ontmoet David die bekend staat als ‘De gevaarlijkste gek van Hilversum’. David durft zijn huis niet meer uit. Ook gaat Tygo opnieuw langs bij de 21-jarige Jason die dertien labels heeft opgeplakt gekregen en nog geen juiste medicatie heeft. Tygo gaat tot slot op pad met Sander die het label schizofrenie draagt en daardoor geen liefde kan vinden.

Donderdag 19 december, 21.00 uur, NPO 3: Oplossingen.
Tygo bezoekt de 21-jarige Jason die dertien labels heeft en naar eigen zeggen niet de juiste hulp ontvangt. Hij doet een poging om hulp te krijgen door een trauma-instelling te bellen. De 37-jarige Jeroen heeft 26 jaar lang verkeerde diagnoses gekregen en daar de nodige medicatie bij geslikt. Hij wil een gesprek met zijn psychiater. Tot slot vindt Tygo een therapievorm in Engeland waar geen labels voor nodig zijn. Zou dit een alternatief zijn?

De EO: “Tygo is geschrokken van wat hij is tegengekomen: “Wat is dit, dit land van de psychiatrie?! Ruim een miljoen mensen nemen antidepressiva en hetzelfde aantal wordt behandeld voor geestelijke klachten. Door dit programma heb ik met eigen ogen ervaren hoe erg het mis kan gaan bij mensen die een verkeerde diagnose opgeplakt krijgen. En het kan iedereen overkomen. Een eng idee, want 1 op 5 mensen krijgt vandaag de dag met psychische klachten te maken.” 

De opvang na iedere aflevering wordt verzorgd door MIND Korrelatie en 113 Zelfmoordpreventie. Mensen die hulp zoeken bij (eigen ervaringen met) de ggz of met bijvoorbeeld zelfbeschadiging, dissociatie, borderline, autisme, depressie etc. óf zich zorgen maken over een naaste en advies nodig hebben kunnen terecht bij MIND Korrelatie. Mensen die rondlopen met gedachten aan zelfdoding kunnen terecht bij 113 Zelfmoordpreventie (telefoonnummer: 0900-0113).

Bron: EO (https://portal.eo.nl/over-de-eo/pers/schema-programmas/televisie/tygo-in-de-psychiatrie/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Tygo in de psychiatrie Tygo in de psychiatrie