‘Mensen die ons bellen hebben meestal al veel geprobeerd en zijn ten einde raad’

Door: Jose Hoekstra

De Infolijn Alternatieve Geneeswijzen: interview met Marisca van den Burgh

 

De Infolijn Alternatieve Geneeswijzen verzamelt al 30 jaar adressen van goede alternatieve behandelaars en probeert zo goed mogelijk het kaf van het koren te scheiden. Want iedereen kan zich sjamaan of therapeut noemen. Via een landelijke informatielijn met een 088 nummer geven goed geschoolde vrijwilligers informatie en advies aan consumenten die op zoek zijn naar een alternatieve of complementaire behandeling en geeft daar op de maandagavond telefonisch advies aan mensen met psychosociale en spirituele problematiek.

Hoe werkt de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen?

“Dagelijks bellen er mensen die op zoek zijn naar een alternatieve of complementaire behandelaar. Het kan zijn dat zij naast hun reguliere behandeling op zoek zijn naar aanvullende behandeling, of zij zijn vast gelopen in het reguliere circuit en zoeken iets heel anders, een nieuwe benadering.
De vrijwilligers van de Infolijn hebben in 30 jaar een hele grote database opgebouwd van duizenden adressen, die gescreend zijn op betrouwbaarheid.”

“Op maandagavond kunnen mensen bellen met psychische problematiek. Soms wil men van de medicatie af, of een andere behandeling proberen. Ik wil dan wel graag iets meer van hen weten, wat hebben ze meegemaakt, wat voor behandelingen hebben ze al gedaan, worden ze ambulant geholpen….Ik vraag eerst wat zou je willen? Wat durf je aan?
Mensen bellen vaak pas als het echt niet meer gaat, als er crisis is. Dan kijk ik eerst of er veiligheid om hen heen is, is er een vangnet van vrienden of familie om hen heen, of is er via de huisarts misschien een tijdelijke oplossing te vinden.”

Naar wat voor instellingen of therapeuten verwijzen jullie zoal?

“Soms hebben mensen een uitgesproken idee wat ze willen, maar dan moet je toch samen kijken of dat wel de geschikte weg is. Een tijdelijke retraite kan een idee zijn. Het kan ook zinvol zijn dat men een tijdje een lichaamsgerichte behandeling volgt zoals haptotherapie of craniosacraaltherapie.
Ik verwijs vaak door naar een psychiater of psycholoog die bijvoorbeeld ook orthomoleculair arts is, of naar Rogier Hoenders (integraal psychiater) in Groningen, of bijvoorbeeld naar de antroposofische Lievegoedkliniek. We verwijzen ook naar behandelaren die aangesloten zijn bij de Vereniging voor Transpersoonlijke psychiatrie. Dit is een studievereniging van regulier opgeleide behandelaren(die ieder bij hun eigen beroepsvereniging zijn aangesloten) met meer interesse in spiritualiteit.”

“Er is verwarring over wat transpersoonlijk is. Het is eigenlijk alles wat het ego overstijgt. De transpersoonlijke weg gaat er vanuit dat je via spiritualiteit en religie, zingeving, rituelen wat breder kunt kijken, zodat je je problematiek beter kunt hanteren. Mogelijk is je problematiek een transformatieproces. Hoe ga je daar dan mee om? Dat zijn dus allemaal reguliere behandelaren die daarnaast vaak een complementaire behandelwijze hebben. Helaas durven ze daar niet mee naar buiten te treden door tegenwerking vanuit de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Maar wij kennen de adressen van deze behandelaren en kunnen dus doorverwijzen. Je kunt zelf bij hen overigens ook vragen naar een behandelaar die geschikt is voor jou.
Ik verwijs ook wel door naar orthomoleculair artsen aangesloten bij de AVIG, en naar antroposofische artsen.”

 Er is veel te koop in het alternatieve circuit. Hoe kunnen jullie het kaf van het koren scheiden?

“We kijken naar de opleiding van de behandelaren, we kijken of men aangesloten is bij een beroepsvereniging, of er sprake is van klacht- en tuchtrecht. Als dat er niet is checken we of er wel een andere mogelijkheid is dat mensen hun beklag kunnen doen en er toch een soort controle is vanuit een beroepsgroep hoe men functioneert als behandelaar.”

“Bij de behandeling van psychosociale klachten kijken we specifiek naar opleiding op dit gebied en met name leertherapie. Heeft een therapeut voldoende opleiding en eigen therapie doorlopen om met psychische klachten aan de gang te kunnen. Tegenwoordig vinden mensen zelf heel veel via het internet, dus de mensen die ons bellen zijn meestal mensen die al heel veel hebben geprobeerd en ten einde raad zijn. We kijken bij een doorverwijzing dus echt naar goede opleiding, liefst een combinatie van regulier en alternatief en ervaring en leertherapie.
Behandelaren die zeggen: ik los alle problemen voor jou op – daar moet je voor uitkijken. Dat is echt gebrek aan zelfinzicht bij de behandelaar. Of als iemand zegt: je moet wel bij mij blijven en alles bij mij volgen want anders gaat het niet goed met je. Dat is een foute benadering! Doe je eigen onderzoek, blijf kritisch.”

“Mensen komen soms met de vraag: ik wil verlost worden van entiteiten. Ik zeg niet dat die niet bestaan, maar ik ga ook doorvragen wat er speelt, of mensen angsten hebben, trauma’s hebben opgelopen. Zo probeer ik uit te vinden wat iemand aankan qua behandeling. En ik zoek naar een behandelaar die dat ook goed kan onderscheiden. Soms bellen mensen in de veronderstelling dat ze een kundalini crisis doormaken, en dan blijken er toch psychosomatische klachten te spelen, of is hun metabolisme helemaal in de war. Dan stuur ik iemand bijvoorbeeld eerst maar eens naar een goede orthomoleculair arts.”

Werken jullie wel eens samen met de ggz?

“Ik heb wel meegemaakt dat iemand meerdere malen vanuit een opname belde met verschillende vrijwilligers en het liefst kruiden wilde uitproberen en van de medicijnen afwilde. Ze wilde haar medicatie niet, maar dat werkte alleen maar averechts. Toen heb ik wel contact opgenomen met de afdeling omdat ze echt niet verder kwam zo. We zijn er helemaal niet voor dat mensen zomaar stoppen met medicatie en van alles gaan uitproberen in het alternatieve circuit.
Soms bellen mensen ook vanuit frustratie met de ggz. Dan vertelt iemand: ik loop al jaren bij een psychiater en krijg pillen, maar dat is het dan. Daar kom ik niet verder mee. Dan raad ik iemand wel aan om psychotherapie te vragen, dat kan ook via de huisarts. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar ga het in ieder geval proberen. Ik verwijs ook wel naar vrijgevestigde therapeuten via het LVVP.”

Wat zie jij als de grootste gevaren?

“Niet iedereen die zichzelf therapeut of sjamaan noemt is dat ook echt. Geloof niet in loze beloften.
Ga echt zelf op onderzoek uit voor zover je dat kunt. En bel ons als je twijfelt. Vraag er eventueel ook naar bij je huisarts, want huisartsen horen best veel wie er wel en niet goed is in de omgeving.
Wat ik vaak aanraad is: onderzoek dit eens, vraag naar een kennismakingsgesprek en voel voor jezelf of het klikt met de behandelaar, of je er vertrouwen in hebt. Het is nooit een garantie, maar probeer het uit. Soms geef ik drie adressen, of vraag ik: bel terug als het niet werkt voor jou. Nee zeggen kan altijd! En als een therapeut zelf zegt: ik ga het niet aan met jou, het is niet mijn expertise, dan weet je ook waar je aan toe bent.
Wat er ook gebeurt met je of het nou lichamelijke of psychische ziekte is…het is een roep vanuit je ziel om er zelf mee aan de slag te gaan. Het vraagt van je om actief in het leven te gaan staan en er mee aan het werk te gaan. Dat kan best jaren duren, maar soms kan het ook sneller. Wij hopen mensen daarbij op weg te helpen.”

 

Marisca van den Burgh werkt sinds 2005 bij de Infolijn Alternatieve Geneeswijzen en geeft daar op de maandagavond telefonisch advies aan mensen met psychosociale en spirituele problematiek. Zij is van oorsprong levensbeschouwelijk counselor en Jungiaans analytisch tekentherapeut en heeft daarin een praktijk gehad. Daarnaast volgde zij een post HBO opleiding klinische psychologie. Marisca is bezig met een boek over alternatieve behandelingen, met name het gebruik van kruiden, bij psychische klachten.

 

Infolijn Alternatieve Geneeswijzen. Nuttige links:

Infolijn alternatieve geneeswijzen (https://infolijn-alternatieve-geneeswijzen.nl/ )
Op maandagavond tussen 19.00 en 21.00 uur speciaal bereikbaar voor psychosociale problematiek en spirituele crisis.

Enquete infolijn alternatieve geneeswijzen (https://enquete.infolijn-alternatieve-geneeswijzen.nl/index.php/733683/lang=nl )
Hier vind je een enquête waar je je ervaringen met alternatieve behandelwijzen kunt delen. De resultaten worden verwerkt door het Louis Bolkinstituut.

www.wijzernaargezondheid.nl (http://www.wijzernaargezondheid.nl)

 

Dit artikel is onderdeel van een thema-magazine over alternatieve, complementaire en integrale geneeswijzen in de ggz. Lees ook de andere artikelen (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3744821/nieuws/tussen_alternatief_en_regulier.html?page=1) in het magazine.

 

 

7.20 - Infolijn alternatieve geneeswijzen 7.20 - Infolijn alternatieve geneeswijzen