Forensische zorg naar rechter om lage tarieven

Inforsa, de Van der Hoeven Kliniek en zorginstelling Fivoor dagen de Nederlandse staat voor de rechter. De drie instellingen voor forensische zorg voor mensen met TBS dagen de Staat voor de rechter omdat ze meer geld willen. De klinieken vinden de tarieven voor de behandeling van de psychiatrische patiënten met TBS ontoereikend. De lage tarieven gaan volgens hen ten koste van de kwaliteit en veiligheid van de zorg.

GGZ Nederland

In september publiceerde het ministerie van Justitie en Veiligheid de tarieven voor de forensische zorg. De publicatie laat zien dat dit zorgt voor budgetdalingen bij individuele instellingen. GGZ Nederland uitte toen al haar zorgen bij het ministerie over van deze tariefdalingen en het effect daarvan op de kwaliteit van zorg en de veiligheid binnen én buiten de instellingen en stelde schriftelijke vragen over de opbouw (en afslagen op) tarieven, de aanbestedingsdocumenten en de redelijkheid van de daarin door Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) gemaakte keuzes. GGZ Nederland zegt nog geen reactie te hebben ontvangen van het Ministerie. De belangenorganisatie zegt begrip te hebben voor de gang naar de rechter.

Inforsa zegt dat het ministerie volgend jaar te weinig betaalt voor kwalitatief goede zorg. De kliniek verwacht met verlies te moeten gaan werken. Daarmee handelt minister Sander Dekker in strijd met de Wet forensische zorg, zo stelt de kliniek tegenover Nieuwsuur.

Inforsa heeft de afgelopen jaren al een tekort van vier miljoen euro opgebouwd. Dat geld heeft het overkoepelende moederbedrijf Arkin nu weggehaald bij andere GGZ-instellingen of uit het eigen vermogen.

Veiligheid in gevaar

Dit is een onhoudbare situatie, zegt financieel directeur Dick de Wit van Inforsa tegen Nieuwsuur. ”We hebben minimaal twee begeleiders nodig op een groep van tien tbs’ers. Met het geld van het ministerie kunnen we eigenlijk maar een begeleider betalen per groep. Dat kan niet want dan komt de veiligheid van het personeel en van de buitenwereld in gevaar.”

Inforsa behandelt 70 patiënten met een psychische stoornis die een ernstig delict hebben gepleegd. De instelling krijgt jaarlijks 13,5 miljoen euro voor hun opvang. Er is 15,5 miljoen nodig, volgens De Wit.

De instelling eist in een kort geding van de Staat dat het budget wordt aangepast aan de daadwerkelijke kosten. Ze willen dat de rechter de kosten toetst aan het gewenste veiligheidsniveau en de behandeling van de cliënten die nodig is om ze terug te laten keren in de samenleving.

Bron: Nieuwsuur (https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2311465-tbs-klinieken-naar-de-rechter-voor-meer-geld.html) / GGZ Nederland (https://www.ggznederland.nl/actueel/reactie-op-kort-geding-van-inforsa-tegen-het-ministerie-van-justitie-en-veiligheid)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

wetgeving GGZ wetgeving GGZ