Ggz-instelling Dokter Bosman na overname uit financiële problemen, maar vraagtekens blijven

Ggz-instelling Dokter Bosman is vorige week overgenomen door  investeringsmaatschappij DRB. ”De zorgorganisatie kan zich blijven richten op de primaire taak en dat is het leveren van zorg van hoge kwaliteit. Er is  weer voldoende financiële draagkracht in huis zodat de continuïteit van zorg gewaarborgd is.” Dat schrijft ggz-instelling Dokter Bosman op haar website, De instelling kwam vorige week in het nieuws (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3740940/nieuws/ftm_bijna_11_miljoen_euro_schuld_voor_ggz-instelling_dokter_bosman.html?page=1) omdat er forse schulden waren.

Michiel Bosman, oprichter van Dokter Bosman over de overname op de site van Dokter Bosman: “Ik heb met een aantal partijen gesproken over overname. Er was veel interesse in onze innovatieve, op positieve gezondheid gestoelde organisatie. Ik heb bewust gekozen voor DRB als overnamepartner, omdat zij net als ik kiezen voor continuïteit; het belang van cliënten en medewerkers staat altijd voorop. DRB investeert in de organisatie, waardoor we de komende jaren nog meer cliënten kunnen helpen.”

Bosman is blij dat hij de organisatie aan een enthousiaste partij heeft kunnen overdragen. De zorgorganisatie is twaalf jaar geleden opgericht vanuit het ideaal om kleinschalige en klantvriendelijke zorg te leveren, en een zeer innovatieve en transparante partner te zijn voor cliënten, gemeenten, verwijzers en verzekeraars. Bij Dokter Bosman wordt de toon niet gezet door regels en protocollen, maar door de cliënten en behandelaars zelf. Dat is en blijft het DNA. Ook de overnemende partij is zeer gedreven om die lijn door te zetten.

Vraagtekens

Follow The Money (FTM) (https://www.ftm.nl/artikelen/ggz-instelling-dokter-bosman-lijkt-gered), dat al eerder publiceerde over de financiele perikelen bij de instelling, is kritisch. Het medium vraagt zich af hoeveel heeft DRB voor Dokter Bosman heeft betaald en in welke vorm: een koopsom voor aandelen, een lening of versterking van het werkkapitaal?

Ook vraagt FTM zich af, wie de dagelijkse leiding heeft bij Dokter Bosman. DRB zou van plan zijn om de directie, onder wie oprichter en directeur Michiel Bosman, te vervangen, evenals de driekoppige raad van toezicht. De afgelopen weken bleek al dat Michiel Bosman had plaatsgemaakt voor een interim-directeur: Hein Roovers. Maar in het persbericht van woensdag voert alleen Michiel Bosman het woord namens het bedrijf. Uit niets blijkt dat hij geen bestuurder meer is.

De allerbelangrijkste financiële die FTM stelt is wat er gebeurde in 2016. In dat jaar kelderde het eigen vermogen van Dokter Bosman volgens FTM met 5 miljoen euro: van circa 2,5 miljoen positief naar circa 2,5 miljoen euro negatief. Er werd voor het eerst verlies geleden. Dit had naar buiten kunnen komen in het niet gepubliceerde jaarverslag van 2016. Het werd pas duidelijk bij de publicatie van het jaarverslag 2017 dat in strijd met alle wetten en regels pas in augustus 2019 bij het ministerie van VWS gedeponeerd. Zo bleef lang voor de buitenwereld verborgen hoe slecht de Amersfoortse GGZ-instelling ervoor stond, aldus FTM.

Follow the Money tracht al drie weken deze vragen beantwoord te krijgen, maar zegt geen respons te krijgen.

Toekomstvaste zorg

Dave Schmidt van DRB is blij dat alle partijen tot overeenstemming zijn gekomen. “Het is echt prijzenswaardig hoe alle betrokken partijen nu samen optrekken. Van meet af aan was het gezamenlijke doel de hoogwaardige zorg te continueren. Met het sluiten van deze overeenkomst wordt de zorg voor alle cliënten gegarandeerd.” Dokter Bosman is in staat weer vooruit te kijken. Het ideaal om de zorg passender te maken kan verder gerealiseerd worden. De organisatie zal samen met verzekeraars en gemeenten aan de ontwikkeling van toekomstvaste en kwalitatieve zorg werken. Dat is in het belang van cliënten en alle betrokkenen.

Bron: Dokter Bosman (https://dokterbosman.nl/dokter-bosman-in-nieuwe-handen-continuiteit-staat-voorop/) / Follow The Money (https://www.ftm.nl/artikelen/ggz-instelling-dokter-bosman-lijkt-gered)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

financiering GGZ 2 financiering GGZ 2