Kenniscentra voor snellere herkenning en betere behandeling van anorexia

“Een eetstoornis kan zich ontwikkelen tot een weerbarstige ziekte met in 10% van de gevallen de dood als gevolg. Daar staat tegenover dat het grootste deel van de patiënten met een eetstoornis bij tijdige herkenning en goede zorg herstelt. Die eerste groep is geregeld in het nieuws. Niet in de laatste plaats omdat in deze gevallen behandeling moeilijk is en geregeld emotioneel en soms fysiek pijnlijk is. En die pijn is er in de eerste plaats voor patiënten en hun naasten, maar ook voor de behandelaars. Niemand wil dit en toch lukt het niet om dit ernstige ziektebeeld met soms behandelsituaties die ook niemand wil te voorkomen. En dan zijn er nog de buitenstaanders die er vaak helemaal niks van begrijpen: ”ga toch gewoon eten, dan is er niks aan de hand.

De stuurgroep K-­-EET wil dit probleem realistisch oppakken: ’Kinderen en jongeren met een (potentiële) eetstoornis moeten eerder worden herkend, beter worden begrepen en eerder en beter  worden behandeld.”

Tot zover de inleiding van Kinderpsychiater Peter Dijkshoorn bij het rapport
’K-EET, Voorstel en advies voor een landelijke  ketenaanpak eetstoornissen’ K-EET, Voorstel en advies voor een landelijke  ketenaanpak eetstoornissen (https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2019Z21762&did=2019D45271), dat Minister Hugo de Jonge vandaag naar de Kamer stuurde. Een groep met experts schreef onder de naam K-EET op verzoek van de minister het plan van aanpak.

Kenniscentra

Minister de Jonge neemt het advies van K-EET over: in een Kamerbrief schrijft hij dat er twee speciale kenniscentra komen, plus de ontwikkeling van een werkwijze om bij anorexia voeding onder dwang te voorkómen. Het zijn de belangrijkste doelen die het kabinet stelt om de komende tein jaar het aantal ernstig zieke jongeren met een eetstoornis - vooral anorexia - terug te dringen.

Een eetstoornis kan zich ontwikkelen tot zeer ernstige aandoening met in zo‘n tien procent van de gevallen de dood als gevolg. Een kwart van de jonge vrouwen, want daar gaat het meestal om, geneest niet. Zij komen in een zwaar hulpverleningstraject terecht. In de ergste gevallen moeten patiënten zelfs onder dwang in leven worden gehouden via een sonde met voeding of vocht. 

Meerdere centra

Als de proef met twee regionale expertisecentra slaagt, wil de minister in 2021  uitbreiden naar meerdere centra voor een bredere doelgroep. Hij denkt daarbij bijvoorbeeld aan jongeren met een stoornis in het autistisch spectrum, en daarbij  anorexia hebben ontwikkeld. Deze jongeren kunnen nu vaak geen hulp op maat krijgen, waardoor de ernst van de aandoening allwwn maar toeneemt.

Voeding onder dwang

Volgens het ministerie zijn in het afgelopen jaar in totaal 190 meldingen bij de inspectie gedaan over gedwongen toediening van vocht of voeding bij patiënten met een eetstoornis. Minister De Jonge wil dat aantal verminderen: ”Dwangvoeding is een allerlaatste stap die we zoveel mogelijk moeten voorkomen.”

 

******

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

anorexia anorexia