Expert op gebied van burnout en werkstress koninklijk onderscheiden

Hij behoort tot een van de meest toonaangevende wetenschappers op het gebied van de psychologie van arbeid, organisaties en gezondheid: hoogleraar aan de Universiteit Utrecht Wilmar Schaufeli. Collega’s roemen niet alleen zijn wetenschappelijke carrière, maar ook de maatschappelijke impact die zijn wetenschappelijk werk heeft. Donderdag 7 november ging Wilmar Schaufeli met emeritaat en wer hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Schaufeli is in bredere kring bekend als expert op het gebied van burn-out en auteur van de bekendste Nederlandse test op dit gebied, de Utrechtse Burnout Schaal (UBOS. De UBOS is de Nederlandse versie van de Maslach Burnout Inventory, sinds de jaren 90 een veelgebruikt instrument dat door psychologen en psychiaters wordt ingezet om vast te stellen of een patiënt serieuze burn-outklachten heeft. Dit instrument wordt in aangepaste vorm ook ingezet door CBS, SCP en Eurostat (het statistisch bureau van de Europese Unie), en vormt de basis voor veel van wat we weten over de prevalentie, oorzaken en gevolgen van burn-out.

Begin 2000 verlegde Schaufeli zijn interesse in de richting van de tegenpool van burn-out, namelijk bevlogenheid. Ook hier ontwikkelde hij een Nederlandse test voor, de zogenaamde Utrechtse Bevlogenheidsschaal (UBES). De laatste jaren verrichtte Schaufeli veel onderzoek op het gebied van workaholisme.

25 jaar geleden werd Schaufeli benoemd tot hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht. Zijn wetenschappelijk oeuvre omvat niet minder dan 350 internationale (Engelstalige) artikelen, 132 Nederlandstalige artikelen en 29 boeken. Zijn werk wordt elk jaar vele duizenden malen geciteerd waardoor hij tot de 1% meest geciteerde wetenschappers in zijn vakgebied behoort. 

Bron: Universiteit Utrecht (https://www.uu.nl/nieuws/koninklijke-onderscheiding-voor-arbeidspsycholoog-wilmar-schaufeli)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 


 

Wilmar_Schaufeli Wilmar_Schaufeli