Veel geld voor weinig waar: rijbewijs-keuring bij CBR is frauduleus

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft al enige tijd te maken met lange wachttijden bij de medische keuringen. Nu komt er een beschuldiging van zorgfraude bij. De Vereniging voor Autisme deed daar al eerder melding (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3738257/nieuws/vereniging_voor_autisme_doet_melding_van_fraude_bij_keuring_voor_rijbewijs.html?page=1) van.

Mensen met autisme worden volgens de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) opgelicht door de psychiaters die hen moeten keuren op rijgeschiktheid. De NVA ontving de afgelopen maanden zo’n dertig meldingen van misstanden bij rijvaardigheidstesten. Het CBR is verantwoordelijk voor het controleren van de keuringspsychiaters.

Nieuwsuur checkte een aantal van de klachten en steeds is er bij de keuringen eenzelfde patroon: er is een kort gesprek van zo’n tien á vijftien minuten met een psychiater. Vervolgens moet ter plekke contant worden betaald, soms zonder een factuur.

In de uitzending van Nieuwsuur komen een aantal mensen aan het woord die vertellen hoe ze voor een gesprekje van tien tot vijftien minuten met een psychiater soms meer dan 200 euro moeten betalen, een gesprekje dat bovendien weinig te maken lijkt te hebben met een keuring voor rijvaardigheid.

’Keuring is wassen neus’

De NVA heeft melding van zorgfraude gedaan bij de Rijksrecherche. De vereniging noemt de keuringen een wassen neus. ”Als het om verkeersveiligheid zou gaan, zijn we helemaal voor deze keuringen”, zegt Karol Henke, directeur van de NVA. ”Maar dan moet de keuring wel in het kader zijn van verkeersveiligheid, en dat is het niet. Als je bij voorbaat al weet dat je slaagt, als je maar betaalt, als de keuring zelf een wassen neus is, heeft het niets te maken met verkeersveiligheid.”

Bij de Nederlandse Zorgautoriteit, die toezicht houdt op de zorgmarkt in Nederland, kwamen ook klachten binnen (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3718412/nieuws/meeste_klachten_rijbewijskeuring_gaan_over_hoge_rekening_psychiaters_en_neurologen.html?page=1) over psychiaters die keuringen uitvoeren voor het CBR. Drie bureaus overtraden de regels en rekenden te hoge tarieven, aldus de zorgautoriteit. De bureaus die een waarschuwing hebben gekregen, staan echter nog altijd op de lijst van het CBR van bureaus en psychiaters die in aanmerking komen voor het uitvoeren van keuringen.

De Nederlandse Zorgautoriteit vindt dat zo lang de tarieven sterk met elkaar verschillen, mensen zelf moeten kunnen kiezen door wie ze gekeurd worden. ”Het CBR zou hierin moeten faciliteren.”

’BIG-geregistreerd en onafhankelijk’

”De medisch specialisten naar wie wij verwijzen zijn BIG-geregistreerd en onafhankelijk.”reageert het CBR tegen de NOS. Het zijn specialisten die weten welke eisen worden gesteld, die de aandoeningen kennen in relatie tot verkeersveiligheid.”

”Wij hebben met de NVA gesproken. We vinden het heel vervelend dat klanten klachten hebben en vinden het belangrijk dat die gemeld worden. Als we klachten krijgen dat de keuringen niet voldoen aan de eisen, gaan we met zo’n arts in gesprek. Klachten over de kosten of de kwaliteit komen bij de NZa of Inspectie voor de Gezondheidszorg terecht. In het uiterste geval kunnen we besluiten dat we niet meer verwijzen. ”.

Bron: Nieuwsuur (https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2309462-autismevereniging-doet-aangifte-200-euro-voor-kwartiertje-rijkeuring.html)

Lees ook: Hoe gezond moet je zijn voor een rijbewijs? (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3710360/nieuws/hoe_gezond_moet_je_zijn_voor_een_rijbewijs.html?page=1)

autoweg autoweg

Reacties
Reactie: (Bibi)
24-2-2024, 10:02
Dit is al zolang aan de gang. ik heb dit meegemaakt in 2006. Wel 5 jaar lang ieder jaar gesprek en veel geld lichter. En het was meer een kort bezoekje met een inhoud van niks #zeeland

Reactie: (M. Schell)
22-10-2021, 13:01
Het gaat zelfs om een bedrag van €400. Het rapport wat er uit komt, lijkt zelfs over een ander persoon te gaan. Het is afschuwelijk dat je daarna ook nergens terecht kunt en je te horen krijgt om over een jaar terug te komen en je weer voor €400 op te laten lichten