GGZ Nederland wijst gemeenten op hun verantwoordelijkheid om eerlijke tarieven voor jeugd-ggz te hanteren

In een brief aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (https://www.ggznederland.nl/uploads/assets/Brief%20GGZ%20Nederland%20aan%20VNG%20over%20tarieven%20jeugd-ggz%20.pdf) (VNG) roept GGZ Nederland namens de aanbieders van jeugd-ggz gemeenten op om eerlijke tarieven te hanteren. Reële, kostendekkende tarieven zijn nodig om de kwaliteit en continuïteit van de jeugd-ggz te borgen.

Noodklok
Jaar op jaar kampen leden van GGZ Nederland (https://www.ggznederland.nl/actueel/ggz-nederland-geeft-stevig-signaal-af-aan-gemeenten-over-te-lage-tarieven-jeugd-ggz)met tekortschietende tarieven voor hun gespecialiseerde zorg. Aanbieders van jeugd-ggz hebben tekorten waar mogelijk veelal opgevangen met middelen uit reserves. Deze reserves raken nu uitgeput.

Rechter: zichtbaar en volledig indexeren van tarieven
Discussies over te lage tarieven hebben in de afgelopen jaren helaas herhaaldelijk tot rechtszaken geleid. De voorzieningenrechter stelde onlangs vast dat tien gemeenten de jaarlijkse indexering zichtbaar en volledig mee moeten nemen in de tarieven. Die indexering betreft de overheidsbijdrage in de arbeidskostenontwikkeling. In de praktijk blijken gemeenten de indexering niet of slechts gedeeltelijk door te geven, terwijl de VNG de afspraken hierover in het Hoofdlijnenakkoord GGZ wel heeft ondertekend.

Goede zorg voor jeugdigen
Om goede zorg aan deze kwetsbare groep jeugdigen te kunnen blijven verlenen, wijst GGZ Nederland gemeenten daarom op hun verantwoordelijkheid om eerlijke tarieven voor jeugd-ggz te hanteren. Met de recente uitspraak van de voorzieningenrechter is die verantwoordelijkheid van gemeenten nog eens bekrachtigd.

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Stigma 1 Stigma 1