Basisprincipes zorgverzekering bij veel Nederlanders onvoldoende bekend

Veel Nederlanders hebben onvoldoende kennis van belangrijke basisprincipes uit ons zorgstelsel. Gemiddeld scoren Nederlanders een 4,9. Zo gaat 79% ervan uit dat hun zorgverzekering in 2020 dezelfde dekking biedt als in 2019, terwijl de polisvoorwaarden ieder jaar veranderen. Ook heeft 44% van de Nederlanders geen idee wat voor basisverzekering hij of zij heeft en weet de helft niet dat je met een restitutieverzekering niet alles vergoed krijgt. Dit blijkt uit een representatief onderzoek dat online consumentenadviseur Pricewise al sinds 2015 jaarlijks laat uitvoeren onder 1.000 respondenten van veldwerkorganisatie Panel Inzicht.

Weinig zorgkennis leidt tot onverwachte zorgkosten

Het onderzoek van Pricewise presenteert schokkende uitkomsten. Zo heeft één derde van de Nederlanders te maken gehad met onverwachte zorgkosten afgelopen jaar, in de helft van de gevallen waren die hoger dan € 250,-. Veel onverwachte zorgkosten ontstonden, omdat men niet wist dat deze buiten de dekking van de verzekering vielen. Ruim een kwart wist niet dat de gemaakte zorgkosten onder het eigen risico vielen en bij bijna een kwart was de reden dat de verzekeraar geen afspraken had met de gekozen zorgverlener, waardoor slechts een deel van de kosten werd vergoed.

Rapportcijfer zorgkennis ruim onvoldoende

Er waren meer hiaten in de kennis over zorgverzekeringen van de Nederlander. Het verschil tussen een natura- en een restitutiepolis, wat wel vergoed wordt en wat niet, de beperkte voordelen van een collectieve korting: het was bij een groot gedeelte van de ondervraagden onbekend. Ook het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico was voor velen onduidelijk.

Pricewise test sinds 2015 ieder jaar de zorgkennis van 1.000 respondenten met 33 vragen over onder andere de basisverzekering, eigen bijdrage, zorgkosten en vergoedingen. Gemiddeld scoorden de deelnemers dit jaar een zeer magere 4,9; vorig jaar was dit een 5,4. Een behoorlijke achteruitgang ten opzichte van vorig jaar.

Verwachting aantal overstappers

55% van de ondervraagden zegt dit jaar hun zorgverzekering te willen vergelijken en 17% acht de kans groot daadwerkelijk over te stappen. Volgens Hans de Kok, directeur van Pricewise, leidt de onvoldoende kennis bij consumenten tot inactiviteit en koudwatervrees. “Ondanks alle campagnes die zorgverzekeraars, consumentenorganisaties, vergelijkingssites en zelfs de overheid ieder jaar voeren om consumenten te stimuleren hun zorgverzekering onder de loep te nemen, blijft het percentage Nederlanders dat overstapt van zorgverzekering jaarlijks gemiddeld slechts 6%. Als mensen er meer vanaf weten, zijn ze uiteraard veel beter in staat de best passende keuze te maken, ook als ze niet veranderen van zorgpolis. Het is daarom belangrijk dat alle marktpartijen zich inzetten om zorgverzekeringen zo goed mogelijk uit te leggen aan de consument. En de consument zich bewust wordt van de voorwaarden, premies en voor- en nadelen van de verschillende zorgpolissen.”

Bron en voor het volledige artikel: Pricewise (https://www.pricewise.nl/blog/zorgkennisonderzoek-2019/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

geld geld