Overijsselse Jeugdzorg gaat op school plaatsvinden om kosten te sparen

Gemeenten in Overijssel blijven met de hoge kosten van jeugdzorg in hun maag zitten. Er wordt fors bezuinigd en onder die druk kijken gemeenten naar alternatieven. In onder meer Enschede doen zes scholen mee aan een pilot die tot betere en goedkopere jeugdzorg moet leiden. Ze hopen wachttijden te verminderen en eerder in te kunnen grijpen wanneer het mis dreigt te gaan met een kind.

De OJA-pilot (Onderwijs Jeugdzorg Arrangement) is een drie jaar durende proef waar jeugdzorgmedewerkers in het schoolgebouw intensief samenwerken met leraren en ouders om de zorg zo efficiënt mogelijk te organiseren.

Volgens onderwijswetenschapper en psycholoog Bert Wienen zou de aanpak averechts kunnen werken wanneer deze op alle scholen zou worden ingevoerd. ”Het kan als nadeel hebben dat een psycholoog of psychologisch geschoolde meer problematiek ziet op de school en op afwijkingen gericht bent”, zegt hij tegen het regionale nieuwsplatform. ”Iedere jeugdhulpmedewerker snapt ook dat er cliënten moeten zijn om een organisatie draaiende te houden. Dat gaat onbewust en met de beste intenties, maar het speelt wel mee.”

De gemeente Enschede is niet de enige gemeente waar een pilot met het Onderwijs Jeugdzorg Arrangement loopt. Ook op scholen in Almere, Deventer en Almelo wordt gekeken naar de mogelijkheden die deze nieuwe aanpak biedt.

Bron: RTV Oost / Layla Bil (https://www.rtvoost.nl/nieuws/319546/Jeugdzorg-in-de-klas-om-de-kosten-te-drukken)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

school school