Brits koningshuis actief in campagne om psychische klachten tegen te gaan

In een campagnefilm, gisteren voor het eerst in Engeland uitgezonden, zijn bekende stemmen te horen. De Britse leden van het Koningshuis, William, Harry, Kate en Meghan spreken de film in.
Ïedereen kent dat gevoel, dat het leven even teveel wordt”, start William het filmpje. En even later: ”We denken dat er niets aan gedaan kan worden”. Kate en Meghan verwijzen even later naar de website Every Mind Matters (https://www.nhs.uk/oneyou/every-mind-matters/), een overheidssite over psychische problemen, waar tips gegeven worden hoe de geestelijke gezondheid te bevorderen en online-interventies worden aangeboden.
Het filmpje is ook te zien op de site van Every Mind Matters (https://www.nhs.uk/oneyou/about-one-you/).

Het is volgens Britse media uitzonderlijk dat de koninklijke familie meewerkt aan de campagne. Voor dit doel wilde het viertal blijkbaar een uitzondering maken.

Depressief

De nu 34-jarige prins Harry liet zich twee jaar geleden ook al openhartig uit over zijn gemoedstoestand, naar aanleiding van de dood van zijn moeder, prinses Diana. Tegen de Britse krant The Daily Telegraph vertelde hij toen voor het eerst dat hij op 28-jarige leeftijd hulp had gezocht en enkele jaren therapie had gevolgd om het verlies van zijn moeder te verwerken. De prins besloot daartoe na twee jaar van „totale chaos.”

Harry voerde destijds diverse gesprekken met een psycholoog. „Ik dacht dat het me alleen maar verdrietiger zou maken, dat ik haar daar niet mee terug zou krijgen. Ik stond niet toe om mijn emoties onderdeel te laten zijn van iets. Dus ik was een typische 20-, 25- en 28-jarige die rondrent en roept dat het leven fantastisch is. Toen heb ik een paar gesprekken gehad en opeens kwam die rouw uit het niets bovendrijven. Ik ontdekte dat er nog een hoop dingen waren die ik geen plek had gegeven.”

Ook toen, twee jaar geleden, wilde Prins Harry met zijn verhaal het taboe rondom psychische problemen doorbreken. „Ik weet nu dat er heel veel te winnen valt als je praat over je problemen. Wanneer je die stilhoudt, maak je het altijd nog erger.”

Bron: redactie
 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Brits Brits