Misverstanden over niet bestaan van noodnummer: 113 moet zijn 0900-0113

Een 26-jarige vrouw uit het Groningse Winschoten probeerde vorige week hulp te krijgen naar aanleiding van haar suïcidale gedachten. Tot drie keer toe belde ze 113 – het nummer dat ze via haar zorgverleners had verkregen. ”Dat kutnummer werkt niet”, appte ze nog aan haar beste vriendin. Uiteindelijk pleegde de vrouw zelfmoord. RTL-Nieuws komt met dit bericht.

Meer slachtoffers voorkomen

Het nummer 113 blijkt inderdaad niet telefonisch bereikbaar. Het juiste nummer is 0900-0113. Om meer slachtoffers te voorkomen, luiden bekenden van de vrouw uit Winschoten de noodklok. Zij richtten de Facebookpagina Redeenmensenleven op.

Onbekend

Op de pagina valt te lezen dat ook de politie, die de 26-jarige vrouw heeft gevonden, dacht dat 113 het juiste telefoonnummer was. Hetzelfde zou gelden voor hulporganisaties als Inter-Psy, Accare en Slachtofferhulp.
Ook op Twitter reageren veel mensen met verbazing dat 113 eigenlijk 0900-0113 moet zijn.

Ook psycholoog Bjarne Timonen wist niet dat 113 geen werkend telefoonnummer was. Hij heeft het nummer zelf aan veel cliënten aangeraden. ”Het is écht een slechte zaak dat dit zo onbekend is”, zegt hij tegen Editie NL.

Impact

”Mensen die het nummer bellen zitten sowieso al in een crisis. Ze kunnen op dat moment niet helder nadenken en zullen niet gaan googelen om het juiste nummer te achterhalen”, aldus de psycholoog.

Een niet werkend nummer kan voor mensen met suïcidale gedachten een flinke klap zijn. ”Ze voelen zich al niet gehoord of gezien. De pieptoon bevestigt die aanname.

Voorstel ingediend

Stichting 113 zelfmoordpreventie is van mening dat het 0900-nummer altijd duidelijk naar buiten is gecommuniceerd. Aan Editie NL laat de stichting weten dat ze 113 graag als werkend nummer wil krijgen, maar dat dat tot dusver nog niet is gelukt. Een voorstel hiervoor is ingediend bij staatssecretaris Paul Blokhuis van het Ministerie van Volksgezondheid.

Het Ministerie van Volksgezondheid laat in een verklaring aan Editie NL weten: ”Op korte termijn, zeker voor het einde van het jaar, wordt een besluit genomen of het nummer 113 wel of niet in werking kan worden genomen. Het belang van het nummer is duidelijk, maar op dit moment zijn we aan het onderzoeken of het mogelijk is het nummer te krijgen.”

Ontdaan, verdrietig en boos

Volgens Joël Voordewind en Carla Dik-Faber van de ChristenUnie is het onmogelijk om aan nabestaanden uit te leggen dat 113 na twee jaar nog steeds niet werkt. ”De ChristenUnie-fractie is ’ontdaan, verdrietig en boos’ dat het niet werken van telefoonnummer 113 voor zelfmoordpreventie heeft geleid tot de dood van een jonge vrouw”, laat de fractie weten in een reactie. 

De ChristenUnie heeft naar eigen zeggen herhaaldelijk aangedrongen om het nummer 113 beschikbaar te stellen als zelfmoordpreventielijn in plaats van het huidige 0900-0113. ”Dat nummer moet, net als 112, rechtstreeks bereikbaar en bovendien gratis zijn.”

Communicatie aanpassen

Als het niet lukt om het nummer 113 te bemachtigen, is Stichting 113 Zelfmoordpreventie van plan de communicatie aan te passen.

Bron: RTL-Nieuws (https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/4860116/113-telefoonnummer-werkt-niet-26-jarige-pleegt-zelfmoord-moet-0900-0113)

 

Denk jij wel eens aan zelfdoding? Realiseer je dan dat erover praten helpt en dat er altijd hulp mogelijk is. 99% van de mensen die over suïcide denkt verandert uiteindelijk van gedachten door hulp van hun omgeving of een professional! 
Voor hulp kun je terecht bij de landelijke hulplijn: 0900-0113 of www.113.nl

0900-113 0900-113