Kabinet akkoord met expertisecentra voor gespecialiseerde Jeugdhulp

Het voorstel van GroenLinks om expertisecentra voor gespecialiseerde jeugdhulp te realiseren voor jongeren met meervoudige problemen werd door het kabinet en de Tweede Kamer omarmd. Structureel gaat het om een bedrag van 26 miljoen euro, het eerste jaar is 11,5 miljoen euro beschikbaar.

Het is de bedoeling dat er verspreid door het land enkele faciliteiten komen, waar de juiste expertise vanuit verschillende disciplines onder één dak aanwezig is. Op dit moment blijkt volgens GroenLinks dat er voor jongeren met multiproblematiek vaak geen passende behandeling te vinden is. Hierdoor ontstaan wachtlijsten en worden deze jongeren vaak overgeplaatst. Behandelingen zijn vaak gericht op een specifieke aandoening in plaats van dat er aan meerdere problemen tegelijk wordt gewerkt, aldus de toelichting in het amendement. Te denken valt aan jongeren die als gevolg van een trauma een eetstoornis hebben opgelopen of zelfmutileren, of jongeren met een stoornis in het autistisch spectrum die als gevolg daarvan andere aandoeningen hebben ontwikkeld.

Premier Rutte gaf aan dat de verdere uitwerking van het plan bij de betreffende begrotingsbehandeling aan de orde zal komen. De Tweede Kamer bespreekt de ‘jeugd’-onderdelen uit de begrotingen VWS en J&V op maandag 18 november 2019.

Bron: Jeugdzorg Nederland (https://www.jeugdzorgnederland.nl/actueel/kabinet-opnieuw-in-gesprek-met-gemeenten/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

jeugdzorg 10 jeugdzorg 10