Wereldwijd minder zelfdodingen, maar preventie is nog steeds hoognodig

De wereldwijde zelfdodingscijfers zijn de afgelopen jaren gedaald. Toch plegen nog 800.000 mensen wereldwijd - of één persoon elke 40 seconden - jaarlijks zelfmoord. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)tussen 2010 en 2016 .

Volgens de WHO hebben slechts 38 landen nationale preventieplannen tegen  suïcide. Ondanks dat lage aantal zorgt het toenemende aantal landen met zo’n plan voor de daling van het percentage zelfdodingen wereldwijd. “Elke dood is een tragedie voor familie, vrienden en collega’s. En zelfmoorden zij te voorkomen”, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, .

Maatregelen die effectief zijn gebleken, zijn onder andere het voorlichten van de media over verantwoorde berichtgeving over zelfdoding, het opbouwen van stressmanagement voor jongeren, het helpen van mensen met een verhoogd risico en het beperken van de toegang tot bepaalde methoden, zoals flatgebouwen, het spoor en pesticiden.

Volgens de WHO kan een verminderde toegang tot pesticiden de zelfmoordcijfers doen dalen. De WHO merkte op dat het verbod ervan in Sri Lanka de zelfmoorden tussen 1995 en 2015 met 70 procent heeft verminderd. In Zuid-Korea heeft een soortgelijk beleid tussen 2011 en 2013 het aantal zelfmoorden met de helft verminderd.

Hogere zelfmoordcijfers in Afrika, Europa en Zuidoost-Azië

De zelfmoordcijfers in Afrika, Europa en Zuidoost-Azië liggen hoger dan het wereldgemiddelde van 10,5 per 100.000 inwoners, terwijl het gebied rond het oosten van de Middellandse Zee het laagste percentage heeft. Het Amerikaanse continent is daarentegen de enige regio met een toenemende trend in het aantal zelfmoorden, volgens de organisatie komt dat door de makkelijke toegang tot vuurwapens.

Suïcide is de tweede belangrijkste doodsoorzaak voor jongeren tussen de 15 en 24 jaar na verkeersongevallen, aldus WHO. De VN-organisatie voert een maand lang campagne voor de preventie van zelfdoding, daarbij publiceert ze ook een brochure met aanbevelingen voor filmmakers en makers van tv-series.

Ga hier naar de site van de WHO (https://www.who.int/news-room/detail/09-09-2019-suicide-one-person-dies-every-40-seconds) voor meer informatie (engelstalig).

 

Denk jij wel eens aan zelfdoding? Realiseer je dan dat erover praten helpt en dat er altijd hulp mogelijk is. 99% van de mensen die over suïcide denkt verandert uiteindelijk van gedachten door hulp van hun omgeving of een professional! 
Voor hulp kun je terecht bij de landelijke hulplijn: 0900-0113 of www.113.nl

depressie 5 depressie 5