Pro Persona zet bewakingspersoneel voor zorgtaken

Het tekort aan personeel binnen de geestelijke gezondheidszorg is zo groot, dat de Gelderse instelling Pro Persona recent zelfs bewakingspersoneel moest inzetten om zorgtaken uit te voeren. Dat schrijft de De Stentor.

Dat schrijft De Gelderlander, die onderzoek deed naar het in financiële nood verkerende Pro Persona. In de hele GGZ-sector is sprake van tekorten aan voldoende gekwalificeerd personeel.

Binnen Pro Persona leverde een speciaal uitzendbureau beveiligers voor enkele afdelingen, maar die hadden niet allemaal affiniteit en ervaring met de zorg. Zij werden wel geacht om zorgklussen te doen, zoals het schoonmaken van kamers en het contact hebben met psychiatrisch patiënten.

Tegen de Gelderlander zegt Pro Persona dat er geen incidenten plaats hebben gevonden rond de inzet van bewakers, maar de samenwerking met het uitzendbureau dat de beveiligers leverde is wel stopgezet.

De ggz-instelling gaat in een proefproject nu zelf beveiligers werven en opleiden, die meer affiniteit hebben met de geestelijke gezondheidszorg. Beveiligers worden onder meer ingezet bij drugscontroles binnen klinieken met verslaafde patiënten.

Instellingen in de ggz hebben het zwaar door een tekort aan personeel, krimpende budgetten en marktwerking. De miljoenentekorten lopen inmiddels op. Pro Persona, een van de grootste geestelijke gezondheidszorgverleners van Gelderland, verplaatst daarom kleinere klinieken in Ede en Tiel naar grotere locaties, tot teleurstelling van cliënten en personeelsleden.

Bron: Niek Opten en Joni van Essen / De Gelderlander (https://www.gelderlander.nl/nijmegen/pro-persona-zette-beveiligers-in-als-zorgpersoneel~afd0cc2d/)

Lees ook: ”Klappen opvangen is niet mijn favoriete hobby (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3714694/nieuws/klappen_opvangen_is_niet_mijn_favoriete_hobby.html?page=1)”

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

privacy privacy