Expertisecentrum autisme van Amarant gaat sluiten

Amarant stopt per 1 januari 2020 met het behandelen van jongeren en (jong)volwassenen die normaal of hoogbegaafd zijn en een vorm van autisme hebben. Dat schrijft het Brabants Dagblad. ,,Voor deze specialistische GGZ-zorg zijn we een te kleine speler gebleken”, zegt divisiedirecteur John van Kuijk. ,,De bedrijfsvoering van Amarant is gericht op gehandicaptenzorg.”

Het probleem zat volgens hem in het vinden van voldoende deskundig personeel dat nodig is voor een behandeling: een psychiater, gezondheidszorg psycholoog en klinisch psycholoog. Afgelopen tijd werd een externe psychiater ingehuurd. ,,We vinden het gezien de personele bezetting niet verantwoord om door te gaan.”

250 cliënten

Momenteel zijn zo’n 250 cliënten in behandeling bij het Expertisecentrum Autisme in Goirle, dat in 2007 begon onder de naam Leo Kannerhuis Brabant. Naar verwachting is tachtig tot negentig procent uitbehandeld voor het einde van dit jaar, aldus Van Kuijk. 

Amarant laat niemand meer instromen. ,,Dit betekent dat we twintig tot vijftig cliënten gaan helpen een nieuwe plek te vinden. GGz-Breburg heeft een autismecentrum, zij zullen naar verwachting een groot deel overnemen. Maar we zullen de keuze samen met de cliënten maken.”

Velen hebben vaak lang op een wachtlijst gestaan voordat ze aan de beurt waren voor een behandeling. ,,Voor hen is het heel vervelend. Maar we gaan bemiddelen bij de nieuwe behandelaars om te voorkomen dat ze weer onderaan de wachtlijst komen. Ik heb vertrouwen dat dit lukt.”

Voor 25 medewerkers wordt nieuwe plek gezocht

Amarant blijft wel beschermd wonen, ambulante begeleiding, dagbesteding en onderwijscoaching aanbieden voor de groep cliënten. Daarvoor is andere specialistische deskundigheid nodig dan voor een behandeltraject, dat gemiddeld een half jaar tot een jaar duurt. In Goirle werken 25 medewerkers. ,,We zijn in gesprek om te kijken of ze binnen dan wel buiten Amarant een nieuwe plek kunnen krijgen.”

Bron: Brabants Dagblad / Hein Eikenaar (https://www.bd.nl/tilburg-e-o/amarant-stopt-met-expertisecentrum-autisme~aad4078f/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

organisatie GGZ 7 organisatie GGZ 7