Aantal politiemeldingen over incidenten met 'verwarde personen' neemt toe

Het aantal overlastincidenten waarbij mensen met verward gedrag zijn betrokken is het eerste halfjaar van 2019 opnieuw toegenomen. De politie kreeg in de eerste helft van dit jaar 8 procent meer meldingen binnen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat schrijft Hart van Nederland (https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2019/politie-aantal-incidenten-met-verwarde-personen-opnieuw-gestegen/), dat zich daarbij baseert op cijfers van de landelijke politie.

Stijging zet door

De politie kreeg in de eerste helft van dit jaar 47.632 meldingen, in de eerste helft van 2018 waren dat er ruim drieduizend minder: 44.153.
Het aantal incidenten stijgt al jaren. De stijging lijkt nu door te zetten, aldus de politie. In 2014 waren er 59.594 zogenoemde E33-registraties, vorig jaar waren het er 90.605, ruim 30.000 meer.

Overigens valt uit de cijfers overigens niet op te maken of het aantal verwarde personen stijgt. Als de politie in een jaar tijd meerdere keren wordt gebeld vanwege één persoon, komen er meerdere meldingen in het systeem. Zo moest de politie bij 13.000 mensen voor een tweede keer langskomen en zijn er 5700 mensen die agenten regelmatig terugzien. Dat gaat dan vaak om mensen met schulden of verslavingen. Zie ook: De opkomst van de verwarde man. (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3721762/nieuws/de_opkomst_van_de_verwarde_man.html)

In 60 tot 70 procent van de gevallen gaat het om mensen die de politie maar een keer ziet. 13.000 mensen werden twee keer gezien.

Ypsilon

MIND Ypsilon, vereniging voor familieleden van mensen die psychose-gevoelig zijn, ziet ook een toename. De vereniging krijgt steeds meer urgente vragen om hulp van familieleden van verwarde personen. Jaarlijks krijgt de advieslijn van MIND Ypsilon circa 5000 telefoontjes van verontruste familieleden binnen. De ernst van de telefoontjes neemt toe.
Directeur Bert Stavenuiter op de website van MIND Ypsilon: ”Mensen die bellen zijn wanhopig. Het is onvoorstelbaar dat mensen die in diepe crisis zitten op dit moment geen goede behandeling wordt gegeven.
Ja, er is personeelsgebrek en er zijn wachtlijsten. Maar vertel mensen op zijn minst hoe ze die tijd dan wel door kunnen komen,” zegt Stavenuiter.

”Vaak zijn het familieleden die voor het eerst met psychische problematiek te maken krijgen. Ze hebben geen idee waar ze terecht kunnen, waar ze precies naar moeten vragen en wat ze zelf kunnen doen. Ypsilon geeft daarin advies. ”Wat we nu zien, is dat de urgentie toeneemt. Vroeger werden mensen eerder en langer opgenomen. Nu blijven ze langer thuis. Ze kunnen pas bellen als het water echt tot de lippen staat en de spanningen thuis ondraaglijk zijn geworden. Als je dan als hulpverlening nog niet thuis geeft, dan ben je onverantwoord bezig.”

Schakelteam

Tegen de NOS (https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2019/politie-aantal-incidenten-met-verwarde-personen-opnieuw-gestegen/)zegt politiechef Anja Schouten zei een half jaar geleden dat ze wil dat de situatie verbetert. ”Het is noodzakelijk om dit soort incidenten, waar vaak heel verdrietige en kwetsbare verhalen achter schuil gaan, terug te brengen.”

Om het probleem te bedwingen, probeert de overheid de samenwerking tussen instanties te verbeteren. Daarvoor werd een aantal jaar geleden een zogenoemd schakelteam (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3721754/nieuws/een_moeder_kent_haar_psychotische_zoon_het_beste.html) in het leven geroepen, onder leiding van burgemeester Onno Hoes van Haarlemmermeer.

In dat team zaten naast ervaringsdeskundigen en familie van verwarde mensen ook vertegenwoordigers van de gemeentepolitiek, zorginstellingen, zorgverzekeraars, het OM en de politie. Bij de eindrapportage kondigde Hoes aan dat er een landelijk telefoonnummer komt voor mensen die zich zorgen maken over iemand die zich verward gedraagt. Meerdere provincies hebben inmiddels zo’n meldpunt en telefoonnummer ingevoerd.

Bron: NOS (https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2019/politie-aantal-incidenten-met-verwarde-personen-opnieuw-gestegen/) / Hart van Nederland (https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2019/politie-aantal-incidenten-met-verwarde-personen-opnieuw-gestegen/) / Ypsilon (https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2019/ypsilon-luidt-noodklok-meer-urgente-hulpvragen-van-familie-verwarde-personen/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

verward verward