Caribisch Nederland en autonome eilanden krijgen eigen opleiding tot GZ-psycholoog

Op 18 november 2019 start de opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog in Caribisch Nederland en de autonome eilanden van het Koninkrijk binnen het Caribisch gebied (Aruba, Curacao en St. Maarten).
Het initiatief voor de opleiding is genomen door Mental Health Caribbean (MHC) de GGZ-instelling voor Bonaire, St-Eustatius en Saba, die de status van bijzondere gemeente van Nederland hebben. Om de geestelijke gezondheidszorg op het gebied van kwaliteit en patiënten rechten te verbeteren, is opleiding tot BIG-geregistreerd gezondheidspsycholoog, een belangrijke stap. Ook psychologen die werken op Curaçao, Aruba en Sint Maarten doen mee aan de opleiding. In totaal volgen 18 werknemers van 8 verschillende instellingen die erkend zijn als opleidingsinstelling de opleiding.

Samenwerking tussen MHC en RINO Zuid

De opleiding wordt uitgevoerd door RINO Zuid, een van de opleidingsinstellingen in Nederland die door de minister aangewezen zijn om de opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog te verzorgen. De opleiding voldoet aan de eisen die in Nederland gesteld worden. Wel zijn er diverse didactische en inhoudelijke vernieuwingen nodig ten opzichte van de huidige opleiding. “Eén dag per week opleiden gedurende 2 jaar is niet mogelijk als deelnemers vanuit 6 eilanden moeten invliegen. De opleiding bestaat daarom uit 6 blokken van 60 tot 120 uur cursorisch onderwijs, waarbij de koppeling met de praktijk geborgd is. Hiernaast doen de deelnemers in de praktijk werkervaring op. Dat is een eis voor de opleiding. Ook is er meer tussentijdse supervisie en intervisie met beeldbellen en bestaat de opleiding voor een groter deel uit e-learning” aldus Rachel Sistermans, die de opleiding namens RINO Zuid coördineert.

Werk van psychologen heel anders dan in Nederland

Erik Jansen, directeur bestuurder van MHC vertelt over de samenwerking. “Na verschillende pogingen is het gelukt om deze opleiding samen met RINO Zuid op te zetten. MHC en RINO Zuid willen samen een impuls geven aan de professionalisering van de geestelijke gezondheidszorg in Caribisch Nederland. Dit is de eerste en meteen een hele grote stap. Een prachtige basis voor de toekomst”.

Prof. dr. Bas van Alphen heeft namens RINO Zuid de inhoudelijke verantwoordelijkheid voor de opleiding. Hij heeft de instellingen die mee doen aan de opleiding in juni bezocht en was naar eigen zeggen onder de indruk van het niveau van de psychologen en hun brede inzetbaarheid. “Het werk van psychologen op de kleine eilanden is natuurlijk heel anders dan in Nederland. Ook de problematiek is anders. Ik was onder de indruk van de professionaliteit van de instellingen en de mensen die er werken. Dat ze nu ook een formele erkenning kunnen krijgen met een BIG-registratie is niet meer dan gepast”.

De opleiding duurt ruim 2 jaar. Dat betekent dat de eerste getuigschriften in mei 2022 uitgereikt worden.

Bron: RINO Zuid (https://rinozuid.nl/actueel/november-start-de-gz-opleiding-op-caribisch-nederland/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

antillen antillen