Meer dan 7000 handtekeningen onder petitie om suïcidepreventie onderdeel van opleidingen te maken

”Nabestaanden en naasten van iemand met suïcidaal gedrag signaleren dat de zorg voor en veiligheid van hun dierbaren vaak onvoldoende gegarandeerd zijn. Hun signalen laten zien dat de ‘Richtlijn Diagnostiek en Behandeling van Suïcidaal Gedrag bij artsen en hulpverleners’ nog lang niet altijd als uitgangspunt geldt voor hun handelen. Veel hulpverleners zijn onvoldoende opgeleid om deze richtlijn toe te passen. Zo ontstaat vermijdbare gezondheidsschade door gebrekkige of onveilige zorg.”
Dat schrijft de  Ivonne van de Ven Stichting, die er met (onder andere) psycholoog Ad Kerkhof voor pleit dat suïcidepreventie een verplicht onderdeel van de opleidingen voor artsen en hulpverleners wordt.
Ondersteund door een groot aantal nabestaanden, wetenschappers, artsen, hulpverleners en andere betrokkenen is daarom een petitie (https://voorkomsuicide.petities.nl/) in het leven geroepen om het onderwerp onderdeel te laten worden van de verschillende opleidingen.

Verbijsterend

De stichting noemt het een verbijsterend feit dat artsen en hulpverleners in hun opleidingen niet structureel leren hoe ze zorg moeten verlenen aan mensen met suïcidaal gedrag. Er is, aldus de stichting, daardoor te vaak sprake van handelingsverlegenheid.
Dat is des te belangrijker, omdat uit onderzoek blijkt dat gerichte scholing van artsen en hulpverleners bijdraagt aan het verminderen van het aantal suïcides en pogingen daartoe.  

De petitie is 12 augustus van start gegaan en ondertussen ondertekend door ruim 7000 mensen. Op 8 oktober zal hij worden aangeboden aan Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS. Het ministerie voor VWS gaat namelijk over de opleidingseisen voor zorgprofessionals.  

Doel van de actie

De actie moet als resultaat hebben 
1. Wettelijk vastleggen: De Minister van VWS draagt er zorg voor dat in de opleidingseisen voor de uitoefening van het beroep van psycholoog, psychiater, SEH arts, verpleegkundige, POH-er, huisarts en andere relevante beroepsgroepen, kennis en vaardigheden, die nodig zijn voor suïcidepreventie, expliciet benoemd worden. De Minister legt dit per Algemene Maatregel van Bestuur vast in de wettelijke opleidingseisen. 
2. Structurele plaats in de opleiding: Beroepsverenigingen en beroepsopleidingen zorgen ervoor dat kennis en vaardigheden voor suïcidepreventie een structurele plaats hebben in de bachelor- en masteropleidingen, hbo opleidingen en in de postacademische BIG-opleidingen van de genoemde zorgprofessionals.  

Meer dan 1900 suïcides in 2017

In 2017 zijn in Nederland 1917 mensen overleden door suïcide. Ook zijn er zo’n 15.000 mensen na een poging behandeld in het ziekenhuis. Met tijdige en passende zorg en met openheid voor de signalen van naasten, kunnen veel van deze suïcides en pogingen voorkomen worden. 
De organisatoren van de petitie zien het als een illustratie dat opleiding op het gebied van suïcidepreventie nodig is. Artsen en hulpverleners kunnen zo op professionele wijze hulp geven aan mensen met suïcidaal gedrag. Zij leren dit nu meestal pas al doende tijdens hun werk. Zij lopen hiermee tevens het risico op een trauma als zij een cliënt verliezen.  

De petitie is te vinden op https://voorkomsuicide.petities.nl/ (https://voorkomsuicide.petities.nl/)

Meer informatie is te vinden op https://ivonnevandevenstichting.nl/petitie/ (https://ivonnevandevenstichting.nl/petitie/)

 

Denk jij weleens over suïcide? Of vermoed je dat iemand die je kent er over denkt? Er over praten helpt!
Je kunt contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl

depressie glashelder depressie glashelder