Gewoontevorming lijkt geen risicofactor te zijn om een verslaving te ontwikkelen

Mensen die verslaafd zijn, zijn niet per se gevoeliger voor gewoontevorming of omgevingsfactoren. Dit in tegenstelling tot wat onderzoek met proefdieren laat zien. Wel is bij mensen met alcohol- of gokverslaving het beloningssysteem van de hersenen verstoord tijdens het verwerken van natuurlijke en verslaving-specifieke stimuli. Bij mensen met een gokverslaving is zowel de functie als de structuur van de hersenverbindingen verstoord.

Dit concludeert Tim Van Timmeren in zijn proefschrift over alcohol- en gokverslaving (https://www.publicatie-online.nl/publicaties/t-v-timmeren/) waarop hij vandaag, vrijdag 5 juli, hoopt te promoveren. Hij liet deelnemers in het lab computertaakjes uitvoeren en bestudeerde hun gedrag én hersenfuncties. Daarbij keek hij naar verstoringen bij het vormen van gewoontes en bij het verwerken van algemene beloningen of verslavings-gerelateerde stimuli. Van Timmeren wilde de hypothese testen dat neurobiologische verstoringen in verschillende associatieve leerprocessen (‘conditionering’) verslaving veroorzaakt en in stand houdt.

Verminderde werking van beloningssysteem in hersenen

Van Timmeren vermoedt dat individuele verschillen in gewoontevorming geen risicofactor zijn om een verslaving te ontwikkelen. Daarentegen lijkt een verminderde werking van het beloningssysteem in de hersenen kenmerkend te zijn voor verslaving, wat deels een risicofactor vormt en deels verergert lijkt te worden door de neurotoxische werking van middelen zoals alcohol. Het neurobiologische beloningssysteem is aan de ene kant minder actief bij het verwerken van algemene beloningen, maar aan de andere juist actiever bij het zien van verslaving-gerelateerde stimuli. Het onderzoek van Van Timmeren vergroot het begrip van de oorzaak van verslaving en hoe dit in stand gehouden wordt. Dit is belangrijk om verslaving te voorkomen en te behandelen.

De titel van het proefschrift van Van Timmeren is ’Addiction: a Striatal Roller-Coaster. On the Neural and Associative-Learning Mechanisms Underlying Gambling and Alcohol Use Disorder’.

Bron: Amsterdam UMC (https://www.amc.nl/web/nieuws-en-verhalen/actueel/actueel/wetenschapsagenda-eerste-helft-juli-2019.htm)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

verslaving verslaving