Dubieuze prijsverhoging medicijn tegen bipolaire stoornis

Fabrikant Essential Pharma verhoogt per vandaag (1 juli) de prijs van Priadel (lithiumcarbonaat) 400 mg (100 stuks) van € 4,76 naar € 15,78 (exclusief btw). Dat meldt de apothekersorganisatie knmp (https://www.knmp.nl/actueel/nieuws/nieuws-2019/bijbetaling-op-priadel-per-1-juli).
Patiënten moeten hierdoor vanaf 1 juli gaan bijbetalen, omdat de prijs boven de limiet van het Geneesmiddelenvergoedingsysteem (GVS) komt. Door de verhoging overschrijdt de prijs de grens vanaf waar patiënten een eigen bijdrage moeten betalen. Die komt straks uit op 11 euro per maand (exclusief btw).

Essential Pharma kocht in maart 2019 Priadel van fabrikant Sanofi. Begin 2017 nam ze ook al het geneesmiddel Camcolit (lithiumcarbonaat) over. Ook toen verhoogden ze de prijs van Camcolit tot het maximum wat volgens de Wet geneesmiddelprijzen (Wgp) is toegestaan. Sinds die tijd moeten patiënten op Camcolit al bijbetalen. De prijs van Priadel is nu vanaf juli hetzelfde als die van Camcolit.

Belanghebbenden reageren ’not amused’. Henk Mathijssen, voorzitter van PlusMinus, de belangenvereniging voor mensen met een bipolaire stoornis, in de Volkskrant (https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/verbijstering-bij-psychiaters-over-plotse-prijsverhoging-essentieel-medicijn-voor-bipolaire-patienten~b99d6eb7/): ‘Elf euro klinkt misschien niet veel, maar dat kunnen deze chronische patiënten, die als gevolg van hun ziekte op bijstandsniveau zitten, helemaal niet maandelijks missen.’

Jim van Os is op Twitter (https://twitter.com/JimvanOs1/status/1144522063069306880) scherper: hij noemt de prijsverhoging ’volstrekt illegaal’, al geeft hij toe dat de wet nog gemaakt moet worden.

Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), noemt in de Volkskrant de prijsopdrijving ‘onacceptabel’ en ‘schandalig’. ‘Priadel is een essentieel medicijn voor mensen met een zeer ernstige ziekte. De prijs wordt nu uit winstbejag een drempel voor mensen om de pillen te slikken. Schandalig. ‘Het ingewikkelde is dat dit juridisch allemaal mag en kan.’

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

 

psychofarmaca 3 psychofarmaca 3