GGZ en Facebook...

Op zoek naar relevant nieuws komen we twee berichten tegen welke met Facebook en GGZ te maken hebben.

Als eerste een bericht dat onderzoekers Facebook gebruiken om diabetes, depressie of angststoornissen te voorspellen. Een onderzoek van een wetenschappelijk tijdschrift, schrijft www.security.nl (https://www.security.nl/posting/613682/Facebookbericht+laat+onderzoekers+ziekte+bij+gebruikers+voorspellen). 

Daarnaast lijkt Facebook intern te kampen met moderatoren die niet meer functioneren (PTSS) door het zien van heftige beelden op Facebook, meldt nu.nl (https://www.nu.nl/internet/5944011/veel-facebook-moderatoren-kampen-met-posttraumatische-stressstoornis.html)

We hebben deze twee nieuwsberichten maar even voor u onder elkaar gezet. 

 

Facebookbericht laat onderzoekers ziekte bij gebruikers voorspellen

De berichten die mensen op Facebook plaatsen zijn door onderzoekers te gebruiken om allerlei ziektes en aandoeningen te voorspellen, zoals diabetes, depressie en angststoornissen. Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania School of Medicine ontwikkelden een systeem dat Facebookberichten verwerkt om medische aandoeningen aan te tonen.

Facebookberichten bevatten veel informatie over gedrag, leefstijl en psychische gesteldheid, waar een arts mogelijk geen toegang toe heeft. De onderzoekers analyseerden de Facebookberichten van bijna duizend patiënten, met hun toestemming. Vervolgens werden verschillende groepen van woorden, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn, huilen, tranen en pijn, aan bepaalde aandoeningen gecorreleerd, zoals depressie en diabetes. Alcoholmisbruik werd vaak voorspeld aan de hand van Facebookberichten met woorden als drinken, dronken en fles.

Om de medische aandoeningen te voorspellen maakten de onderzoekers gebruik van drie methodes. Ze keken alleen naar Facebookberichten, maakten alleen gebruik van demografische data als geslacht, etniciteit en leeftijd en een combinatie van beide. Facebookberichten bleken nauwkeuriger dan demografische data te zijn bij het vaststellen van diabetes, zwangerschap en psychische aandoeningen zoals angststoornissen, psychoses en depressie.

De onderzoekers erkennen dat er bij het gebruik van Facebookberichten om ziektes te voorspellen privacyvragen komen kijken. Zo zorgt het gemak waarmee toegang tot social media kan worden verkregen voor extra verplichtingen dat toestemming voor dit soort zaken wordt begrepen en bedoeld is. Ook moeten gebruikers worden geïnformeerd over hoe hun data kan worden gebruikt en hoe ze dit kunnen intrekken. 

”Tegelijkertijd moeten dit soort privacyzorgen worden begrepen in de context van bestaande gezondheidsprivacyrisico’s. Het is twijfelachtig dat socialmediagebruikers de omvang begrijpen waarmee hun gezondheid al via digitaal vastgelegde activiteiten wordt blootgesteld”, aldus de onderzoekers, die verder concluderen dat social media enorme potentie heeft om gezondheidszorg te personaliseren. Het onderzoek is terug te vinden in PLOS ONE. (https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0215476)

 

 

’Veel Facebook-moderatoren kampen met posttraumatische stressstoornis’

De mensen die op Facebook berichten moeten beoordelen, zeggen onder meer te kampen met posttraumatische stressstoornissen (PTSS), schrijft nu.nl (https://www.nu.nl/internet/5944011/veel-facebook-moderatoren-kampen-met-posttraumatische-stressstoornis.html)

Dat blijkt uit onderzoek van The Verge (https://www.theverge.com/2019/6/19/18681845/facebook-moderator-interviews-video-trauma-ptsd-cognizant-tampa) bij Cognizant, een Amerikaans bedrijf dat moderatiediensten aan Facebook levert. Drie moderatoren vertellen over ”extreme werkomstandigheden”.

In het artikel wordt onder meer een werknemer aangehaald die vanwege enorme werkdruk een hartaanval zou hebben gehad. Hij overleed tijdens zijn dienst. Managers hielden het incident onder de pet, denken collega’s. ”Ze vertelden mensen dat er niets aan de hand was”, zegt een van hen. ”Ik denk dat ze bezorgd waren dat werknemers ontslag zouden nemen vanwege de emotionele impact.”

De moderatoren van Facebook in Amerika zouden gemiddeld zo’n 28.800 dollar (zo’n 25.700 euro) per jaar verdienen. Ze krijgen per dag twee pauzes van een kwartier en een lunchpauze van een half uur. Ook kunnen ze negen minuten ’wellness-tijd’ nemen, als ze overmand worden vanwege de emotionele tol die het werk eist.

Omdat de werknemers vaak zeer heftige beelden te zien krijgen, worden ze volgens The Verge in veel gevallen gediagnosticeerd met PTSS en aanverwante aandoeningen. De werknemers moeten bijvoorbeeld geweld tegen dieren of kinderporno bekijken om de berichten te kunnen beoordelen.

Bedwantsen en seksuele intimidatie op de werkvloer
Op de werkvloer van het kantoor in de stad Phoenix zouden mensen recent naar huis zijn gestuurd nadat een uitbraak van bedwantsen werd ontdekt. Het zou de tweede uitbraak van dit jaar zijn geweest. Daarnaast zouden soms uitwerpselen worden gevonden.

Op kantoren zouden verder vaak situaties van seksuele intimidatie en agressiviteit voorkomen. Volgens bronnen van The Verge worden deze zaken vaak weggelachen of genegeerd.

In een verklaring laat Facebook weten er met partners aan te werken om de werknemers van bedrijven de juiste compensatie te bieden. ”En als de omstandigheden erom vragen, zorgen wij ervoor dat het management actie onderneemt.”

Cognizant zegt te streven naar ”een veilige werkplek”. Het bedrijf laat weten ”professioneel te handelen bij het oplossen van problemen. Cognizant werkt hard om een veilige, schone en stimulerende werkplek te bieden voor alle werknemers.”

Eind 2018 lag Facebook ook onder vuur vanwege slechte werkomstandigheden van moderatoren. Werknemers zeiden toen onder druk te staan, omdat ze soms duizend berichten per dag moesten beoordelen. Het zou zo vermoeiend zijn dat veel mensen de baan slechts enkele maanden volhielden.

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

13763 13763