Wet Zorg en dwang: geen uitstel, maar overgangsjaar

Minister De Jonge (VWS) ziet geen heil in het uitstellen van de Wet zorg en dwang. Deze wet treedt 1 januari 2020 in werking. Wel is het eerste jaar van de Wzd een overgangsjaar, laat hij weten in een brief (https://iederin.nl/downloads/dl.php?l=1865_Reactie_minister_De_Jonge_Wet_zorg_en_dwang.pdf). Acht organisaties: Ieder(in), Alzheimer Nederland, LSR, Kansplus, KBO-PCOB, LFB, LOC Waardevolle zorg en Patiëntenfederatie Nederland) pleitten in een eerdere brief (https://iederin.nl/downloads/dl.php?l=1864_190514_brief_minister_VWS-namens-8-organisaties-Wet-Zorg-en-Dwang.pdf) voor het wel invoeren van deze nieuwe wet, omdat uitstel niet in het belang is van hun achterban. Onder andere zorgaanbieders en brancheorganisaties vroegen eerder om uitstel (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3721761/nieuws/wet_zorg_en_dwang_en_wet_verplichte_ggz_beren_op_de_weg.html?page=1), omdat zij zich zorgen maken over de uitvoerbaarheid en bang zijn voor bureaucratische rompslomp.

Wet zorg en dwang versus de Wet BOPZ

In de zorg is het soms nodig dat er dwang wordt gebruikt: bijvoorbeeld als iemand een gevaar vormt voor zichzelf of zijn omgeving en geïsoleerd wordt of als iemand medicatie nodig heeft, maar weigert. Sinds 20 jaar is dwang geregeld in de Wet BOPZ (bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen). Deze wet is verouderd en gaat uit van de beperking van vrijheden van mensen. Daarom is de Wet Zorg en Dwang in het leven geroepen. In deze wet staat juist de vrijheid van mensen centraal. Het gaat uit van het principe van ’geen dwang, tenzij’.

Dwang als laatste redmiddel

De gezamenlijke cliënten- en patiëntenorganisaties die de brief opstelden zien de Wet Zorg en Dwang als een essentiële bouwsteen om de gewenste cultuurverandering in de zorg tot stand te brengen. Ze schrijven: ”Er wordt al heel lang over deze wet gepraat. Uitstel van de wet lost niets op. Een cultuuromslag vergt tijd en is niet in één keer gerealiseerd. Maar die omslag komt alleen tot stand als we zo snel mogelijk beginnen. Door alleen te praten over de wet lossen we de dilemma’s die zich in de praktijk voordoen niet op. Daarom zijn we blij met uw plannen om de wet Zorg en dwang per 1 januari 2020 in te voeren.”

Bron: Iederin (https://iederin.nl/nieuws/18529)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

wetgeving GGZ wetgeving GGZ