Nieuwe website om terugval depressie te voorkomen

Preventieve cognitieve therapie (PCT) kan het risico op terugval van depressie sterk verminderen, zo bleek uit onderzoek van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum. Ook blijkt PCT kosteneffectief. Om patiënten en zorgprofessionals met de methode in aanraking te brengen is in samenwerking met de Depressie Vereniging de website www.voorkomdepressie.nl (http://www.voorkomdepressie.nl) ontwikkeld.

Op voorkomdepressie.nl zijn praktische tips en achtergrondinformatie te vinden over het voorkomen van terugval van depressie. ‘De beste manier om te zorgen dat mensen de juiste zorg krijgen, is om de informatie direct aan ze te geven’, zegt onderzoeksleider en hoogleraar klinische psychologie Claudi Bockting. ‘Daarom hebben we ook een kaart gemaakt waarop je kunt zien of er in de buurt therapeuten beschikbaar zijn die PCT geven.’ Bockting leidt met haar team van Amsterdam Universitaire Medische Centra (locatie AMC) zorgprofessionals op tot PCT-therapeut. ‘Het mooie is dat we aan de hand van de kaart op site kunnen zien in welke gebieden er nog geen gespecialiseerde therapeuten beschikbaar zijn. Dan vragen we of ggz-instellingen in de regio interesse hebben in de opleiding.’

Terugvalpreventie en interventies

Bockting heeft het ontwikkelen en onderzoeken van terugvalpreventie en interventies voor depressie en angst tot haar levenswerk gemaakt. In de jaren negentig ontwikkelde ze een training gebaseerd op het cognitieve model. Het bestaat uit acht sessies en is speciaal ontwikkeld voor mensen die depressies hebben meegemaakt en een depressieve terugval willen voorkomen. In die periode werd ook Mindfulness  Based Cognitive Therapy (MBCT) (https://www.depressievereniging.nl/mindfulness-wijze-om-leven-depressie/) ontwikkeld. Inmiddels zijn er vijf landelijke studies afgerond naar PCT waarin een duidelijk beschermend effect gevonden wordt tegen terugval bij mensen met terugkerende depressies. De training start na herstel. Dit beschermende effect was niet terug te vinden bij de online variant van terugvalpreventie.

Door PCT aanzienlijk minder risico op terugval

In het onderzoek van Bockting dat vorig jaar in het internationale vakblad The Lancet Psychiatry (https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(18)30100-7/fulltext) werd gepubliceerd werd onderzocht of het beter is om antidepressiva door te slikken en dit te combineren met een psychologische interventie na herstel (PCT). Of dat PCT een alternatief kan zijn voor het doorslikken van antidepressiva. ‘Uit de studie kwam duidelijk naar voren dat PCT het risico op terugval aanzienlijk vermindert’, licht Bockting toe. Het meest effectief is een combinatie van PCT en antidepressiva. Dat zorgt volgens het onderzoek van Bockting voor een risicovermindering van 41 procent na twee jaar. Mensen die alleen antidepressiva slikken zijn niet beter beschermd  tegen terugval dan mensen die deze medicatie afbouwen en PCT krijgen. Voor mensen die beslist met antidepressiva willen stoppen lijkt PCT een verstandige optie. Wel is het belangrijk om op een stabiel moment af te bouwen, dit samen met een behandelaar te doen en daar de tijd voor te nemen.

Kosteneffectieve behandeling

Uit een nieuwe publicatie van het onderzoeksteam van Bockting blijkt ook dat de inzet van PCT kosteneffectief is. Bockting: ‘Wat je erin stopt aan investeringen verdien je ook weer terug omdat mensen niet alleen minder snel terugvallen, maar ook minder uitvallen op het werk en minder zorgkosten maken. Wel kun je afbouwen zien als een investering. Het kost geld om mensen te ondersteunen bij afbouw en daarnaast zijn er kosten van de PCT. Dit zijn met name kosten op de korte termijn, mogelijk kan je deze kosten wegstrepen als de lange termijn meeneemt over meerdere jaren heen.’

Bewustzijn creëren

Het doel van voorkomdepressie.nl is om zowel onder patiënten als zorgprofessionals meer bewustzijn te creëren over het belang van terugvalpreventie. Zowel ten aanzien van antidepressivagebruik als psychologische interventies. De inhoud van de website is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met een van de onderzoeksvrijwilligers van de Depressie Vereniging. ‘Wij willen zelfbewustzijn stimuleren onder mensen die depressie ervaren, maar ook het professionele veld van informatie voorzien.’

Voor meer informatie ga naar: www.voorkomdepressie.nl (http://www.voorkomdepressie.nl)

Bron: Depressievereniging (https://www.depressievereniging.nl/actueel/vind-tools-en-terugvaltherapeut-op-voorkomdepressie-nl/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

depressie glashelder depressie glashelder