Expertisecentrum zet cijfers alcoholgebruik op een rij

Tal van monitors en onderzoeken leveren informatie over alcoholgebruik. Dit dossier zet de cijfers op een rij over onder andere het alcoholgebruik bij jongeren, volwassenen en ouderen, aanbod en markt, en hulpvraag en incidenten. Het dossier biedt daarmee een actueel overzicht van de Nederlandse situatie omtrent alcoholgebruik.

Een aantal belangrijke cijfers:
* 8 van de 10 Nederlanders ouder dan 18 jaar drinkt wel eens alcohol. 
* 1 op de 12 (8,2%) volwassen Nederlanders drinkt overmatig (cijfers 2018). Dat wil zeggen: zij drinken meer dan 14 (vrouwen) of 21 (mannen) glazen alcohol per week.
* 39,8% van de volwassen bevoking drinkt geen of weinig alcohol (maximaal 1 glas per dag).
* Alcohol mag alleen verkocht worden aan volwassenen, dus personen van 18 jaar of ouder. Jongeren (12 t/m 16 jaar) krijgen alcohol meestal van anderen. Als ze het zelf willen kopen, lukt dat ze in de meeste gevallen. Een aankoop werd in 2018 ongeveer even vaak geweigerd als in 2016.
* Er wordt nog regelmatig alcohol aan minderjarigen verkocht. Minder dan 2 op de 5 aankooppogingen door minderjarige jongeren mislukt. De correcte naleving in 2018 was het hoogst in supermarkten en slijterijen. Er zijn geen grote veranderingen zichtbaar ten opzichte van 2016.
* Na een toename daalt het aantal cliënten in verslavingszorg door alcoholproblematiek, maar nog steeds gaat het om 25.000 á 30.000 cliënten. Het aantal cliënten waarbij alcoholverslaving een secundaire probleem is, schommelt rond de 5.000.
* In 2017 overleden 974 mensen door alcoholgebruik. Bij 18% van hen ging het om schadelijk gebruik, bij 26% om alcoholafhankelijkheid en bij 43% om leverziekten. Overigens zullen niet alle overlijdens door alcoholgebruik als zodanig in de statistieken komen.
* In 2017 werden 860 jongeren tot 18 jaar opgenomen na overmatig alcoholgebruik. Mogelijk is dit een onderschatting omdat het signaleringscentrum in 2016 en 2017 van minder ziekenhuizen meldingen heeft ontvangen.

Het Expertisecentrum Alcohol (https://expertisecentrumalcohol.trimbos.nl/)is in 2018 opgericht door het Trimbos-instituut met subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het expertisecentrum heeft als doel het ondersteunen van professionals bij hun activiteiten gericht op het voorkomen en terugdringen van gezondheidsschade door alcoholgebruik. In zeer uiteenlopende dossiers is kennis gebundeld die daarbij van belang kan zijn.

Bron en verdere informatie, inclusief grafieken: [url|https://www.trimbos.nl/kennis/cijfers/cijfers-alcohol|ext]

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

alcohol alcohol