Leefstijl en ggz blijkt opnieuw een belangrijke combinatie

Complimenten en veel lof van de commissie tijdens de promotie van Jeroen Deenik! Zijn onderzoek maakt grote indruk en is een waardevolle studie binnen de ggz. Als antwoord op de uitdagende vragen houdt Jeroen een pleidooi om cliënten vooral te motiveren en uit te dagen tot een gezonde leefstijl en slechte gewoontes te ontmoedigen. Een gezamenlijke aanpak is de sleutel tot succes; samen bewegen is veel leuker.

Gisteren promoveerde Jeroen Deenik aan de Universiteit Maastricht met een onderzoek naar beweging en leefstijl bij mensen met een ernstige psychiatrische aandoening; ‘Thinking inside the box’.

De aanleiding voor het onderzoek is dat mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) tot 20 jaar korter leven vergeleken met de algemene bevolking.

Dit wordt grotendeels veroorzaakt door lichamelijke aandoeningen, waarin een ongezonde leefstijl met veel zitten/liggen, weinig bewegen, roken en ongezonde eetgewoonten een belangrijke rol speelt. Het blijkt echter, mede door neveneffecten van medicatie en psychopathologie, een uitdaging om hier structureel verandering in te brengen in de dagelijkse praktijk.

Nadat Jeroen Deenik in 2014 zijn afstudeeronderzoek bij GGz Centraal afrondde, startte hij in 2015 met promotieonderzoek naar de beweging en leefstijl van mensen met EPA die langdurig opgenomen zijn. Hij kreeg hiervoor subsidie van Stichting tot Steun VCVGZ en werkte samen met TNO. Er was weinig onderzoek naar leefstijl en succesvolle interventies in de langdurige zorg. Dat is opmerkelijk omdat deze patiënten het meest ernstig ziek zijn, vele gezondheidsproblemen kennen en een slechte prognose hebben. Ook weten we dat er vaak nog een kloof is tussen onderzoek/richtlijnen en de dagelijkse praktijk.

Het promotieonderzoek van Jeroen heeft zich gericht op zowel het gebrek aan kennis in de langdurige zorg als de implementatie in de dagelijkse behandeling. Het proefschrift omvat onderzoek naar beweging en gerelateerde psychologische factoren, de invloed van een geïntegreerde leefstijlbehandeling op de gezondheid van mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA) op de langere termijn en een evaluatie van de implementatie in de dagelijkse praktijk. Het proefschrift Thinking inside the box: changing lifestyle to improve the health of inpatients with severe mental illness kan hier (https://cris.maastrichtuniversity.nl/portal/en/persons/jeroen-deenik(c88cb38f-8cf9-4eca-a6f9-44aa1a0056b5)/publications.html) gedownload worden en is samengevat in een video. Ook is het proefschrift gepubliceerd als mobiele app, inclusief linkjes naar overige relevante informatie. De app kan in zowel de Apple App Store als de Google Play Store worden gevonden door te zoeken op de titel van het proefschrift of op ‘Deenik’.

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

leefstijl leefstijl