Belangenorganisaties ggz ondersteunen nieuwe vergoedingsstelsel

Partijen in de ggz lijken zich grotendeels te kunnen vinden in het nieuwe zorgprestatiemodel, dat op termijn de DBC moet gaan vervangen (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3721071/nieuws/zorgprestatiemodel_gaat_dbc_waarschijnlijk_in_2022_vervangen.html?page=1). De typering van de zorgvraag komt daarbij centraal te staan, en niet meer de diagnose, zoals in de DBC het geval is.

Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) (https://www.psynip.nl/actueel/nieuws/2019/zorgprestatiemodel-ggz-afschaffen-dbcs/)schrijft: ”Het zorgprestatiemodel lost veel knelpunten in de huidige bekostiging op. Wel moet er in de komende maanden nog hard gewerkt worden aan hoe zorgvraagtypering in het model te passen is (op basis van pilots zorgclustermodel) en welke prestaties er allemaal (declarabel) geleverd kunnen worden door niet-BIG beroepen.”

Ook GGZ Nederland (https://www.ggznederland.nl/actueel/ggz-nederland-onderschrijft-advies-nza-over-zorgprestatiemodel) is overwegend positief. Op de site van de belangenvereniging zegt bestuurder Jos Brinkmann van GGZ Noord-Holland-Noord: “Wij onderschrijven het advies van de NZa over het zorgprestatiemodel, maar de komende tijd moeten er nog veel zaken worden uitgezocht”. Brinkman nam namens GGZ Nederland deel aan de bestuurlijke commissie van de NZa.”

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) (https://www.zn.nl/338067458/Nieuwsbericht?newsitemid=3946708992) is zelfs enthousiast. Ze schrijft: ”De zorgprestaties weerspiegelen de daadwerkelijk geleverde zorg en zijn daarmee herkenbaar en controleerbaar voor patiënten. Het zorgprestatiemodel lost veel knelpunten in de huidige bekostiging op. Het geeft veel sneller inzicht in zorguitgaven, omdat prestaties zijn gekoppeld aan een dag in plaats van aan een zorgtraject van 365 dagen. Bovendien zorgt dit ervoor dat de administratie van zorgverzekeraars en zorgaanbieders beter op elkaar aansluit.”
Wout Adema, directeur Zorg van ZN, op de site: “Dit is goed nieuws voor verzekerden, ggz-aanbieders en zorgverzekeraars. Het moet eenvoudiger en transparanter worden. 2022 duurt nog even, maar die tijd hebben we nodig voor een goede implementatie.”

Bron: Redactie

 

financiering GGZ 1 financiering GGZ 1