Mensen met gelukkige partners leven langer

Het was al bekend dat het hebben van een gelukkige echtgenoot/partner tot een langer huwelijk leidt. Nu blijkt uit onderzoek tevens dat gelukkige partners ook langer leven. Dat blijkt uit onderzoek van de Tilburgse sociaal-psychologe Olga Stavrova dat gepubliceerd is in Psychological Science, het wetenschappelijk tijdschrift van de Association for Psychological Science (APS), schrijft de Universiteit van Tilburg. (https://www.tilburguniversity.edu/nl/node/8087/mensen-met-gelukkige-partners-leven-langer-2)

Onze levensstijl vormt een belangrijke indicatie voor onze gezondheid en levensduur. Die levensstijl wordt tevens beïnvloedt door de levensstijl van onze partner. Immers, wat we eten, wat we ‘s avonds doen, hoe we de koelkast vullen - al die dingen worden niet alleen bepaald door onze eigen keuzes en voorkeuren, maar ook door de preferenties van onze partner.

Voorbeeld. Als je partner depressief is en de avond doorbrengt voor tv met popcorn, dan is de kans aanwezig dat jouw avond er ook zo uitziet. Toch zijn het effect van partnergeschiedenis, zoals over welzijn en karakter, nog nauwelijks onderzocht in lange termijnonderzoek.

Olga Stavrova (dept. Sociale Psychologie, TSB) bestudeerde daartoe een groot Amerikaans Health & Retirement Study met life satisfaction en mortality data om te onderzoeken of het welzijn van echtgenoten/partners ook gerelateerd kan worden aan mortaliteit. Het betrof 4.400 Amerikanen boven de 50, gehuwd of samenwonend. Dit onderzoek kan interessant zijn bij het kiezen van een partner die er een zeker (on)gezonde levensstijl op nahoudt.

Jouw (on)gezond gedrag kan gevolgen hebben voor gezondheid en levensverwachting van je partner en vice versa. Deze bevinding benadrukt de impact van de directe sociale omgeving op gezondheid en levensstijl.

Stavrova wil nu verder onderzoeken wat het effect is van andere partnerkenmerken in deze  (zoals consciëntieusheid en zelfbeheersing) en welke invloed verdere naasten, zoals vrienden en collega’s, hebben op levensstijl en levensduur.

 

Olga Stavrova: People with happy spouses may live longer.  Lees meer (Engels) (https://www.psychologicalscience.org/news/releases/happy-spouses-longer-lives.html)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

freestocks-org-132631-unsplash freestocks-org-132631-unsplash