Wijkzorg zonder contract met verzekeraar wordt een stuk lastiger

Zorgverzekeraars ontmoedigen ongecontracteerde wijkverpleging actief. De Nedelandse Zorgautotiteit (NZa) ziet dat ze aanvullende voorwaarden stellen aan zorgaanbieders die geen contract hebben. Ook zien de NZa dat 44% van de zorgaanbieders al met de nieuwe registratiemethode werkt. Dat blijkt uit de monitor contractering wijkverpleging 2019 van de Nederlandse Zorgautoriteit. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars in de wijkverpleging hebben samen met het ministerie van VWS in het hoofdlijnenakkoord wijkverpleging 2019-2022 afgesproken de ongecontracteerde zorg terug te dringen. Dit pakken zorgverzekeraars voortvarend op, zegt de NZa.
Minister de Jonge (VWS) heeft al aangekondigd dat hij met een wetswijziging ongecontracteerde zorg wil ontmoedigen.

Zorgverzekeraars verwachten zelf dat in 2019 de uitgaven aan ongecontracteerde wijkverpleging van € 346 miljoen naar € 269 miljoen dalen ten opzichte van 2018. Om ongecontracteerde zorg te ontmoedigen moeten de zorgaanbieders zonder contract bijvoorbeeld een machtiging aanvragen voor ze de zorg mogen leveren aan de cliënt. Ook kunnen ze de zorg niet rechtstreeks declareren bij de zorgverzekeraar, maar moet de cliënt de rekening zelf voorschieten. De NZa constateert dat zorgverzekeraars nog betere informatie kunnen geven aan hun verzekerden over de nadelen van ongecontracteerde zorg. Ook ziet de NZa dat in het eerste jaar al 44 procent van de zorgaanbieders in de wijkverpleging de nieuwe registratiemethode gebruikt. Het grootste deel van deze zorgaanbieders stapte ook al af van de minutenregistratie. Dit zorgt voor minder administratieve lasten voor hen, waardoor ze meer tijd kunnen besteden aan hun cliënten.

Behoefte aan wijkverpleging verandert

Mensen blijven langer thuis wonen en de zorg die zij nodig hebben wordt complexer. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars zullen hierop moeten inspelen. Dat kunnen ze het beste doen als ze contracten met elkaar sluiten waarin zij afspraken maken over de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg. Zo kunnen zij samen iets bereiken op thema’s zoals de juiste zorg op de juiste plek, kwaliteit, wachttijden en administratie. Dit betekent niet dat zorgverzekeraars met alle zorgaanbieders een contract hoeven te sluiten en zeker niet als deze zorgaanbieders niet handelen in het belang van de cliënt.

Cliëntenstops

In de monitor staan een groot aantal aanbevelingen en conclusies, onder meer over de cliëntenstops. Volgens de NZa ontstaan de meeste cliëntenstops door onzekerheid over de inkoop van extra zorg als een zorgaanbieder zijn omzetplafond bereikt. Zorgaanbieders geven aan dat zorgverzekeraars de voorwaarden hiervoor niet goed communiceren en dat zorgverzekeraars veel tijd nodig hebben voor een beslissing. De NZa vindt het in het belang van de cliënt dat het proces fatsoenlijk en snel verloopt en gaat beoordelen of zorgverzekeraars de beslistermijn en de voorwaarden voor bijcontractering duidelijk aangeven. Zorgaanbieders kunnen hun verzoeken voor bijcontractering beter plannen als zij verwachten binnen afzienbare tijd hun omzetplafond te overschrijden en dit aan kunnen tonen. De zorgverzekeraar moet hier dan tijdig op reageren door meer in te kopen of cliënten naar een andere zorgaanbieder  te bemiddelen, zegt de NZa.

Bron: NZa (https://www.nza.nl/actueel/nieuws/2019/05/13/ongecontracteerde-wijkverpleging-ontmoedigd-minutenregistratie-neemt-snel-af)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

ouderen, eenzaam ouderen, eenzaam

Reacties
Reactie: (Eduard Rats)
15-5-2019, 11:57
Daarom moet de NZA doorververwijzing naar door ervaringsdeskundigen gerunde regionale zelfregie/timeout centra goedkeuren. waar mensen vanuit de WMO gefinancierd weer op krachten kunnen komen in plaats van een half jaar wachten op een wachtlijst voor een stigmatiserend etiket uitgegeven door een pseudowetenschappelijke keizer zonder kleren. Het systeem is rot en hangt met wetenschappelijke onzin leugens aan elkaar. Laat ervaringsdeskundigen hun waardevolle werk doen ipv overgewaardeerde en overbetaalde professionals. Zie Mind Atlas voor het regionale zelfregie centrum bij u in de buurt.