Eigen Kracht Conferenties in Jeugdzorg lijken minder effectief dan gedacht

Eigen Kracht Conferenties (EKC) is een methodiek die in de jeugdbescherming wordt ingezet als besluitvormingsmodel om gezinnen en hun netwerk in hun eigen kracht te zetten. Sharon Dijkstra bestudeerde de effectiviteit van EKC’s in de jeugdzorg, waarbij ze ook keek naar de invloed van gezinskenmerken op de effectiviteit en de relatie tussen de totstandkoming van een conferentie en effectiviteit. Ook onderzocht ze de kosteneffectiviteit van EKC’s. Aanstaande woensdag promoveert ze op het onderwerp.

Dijkstra concludeert dat er weinig bewijs is voor de effectiviteit van EKC in de jeugdzorg. In lijn met eerder robuust onderzoek vond ze dat EKC niet effectiever is dan de reguliere werkwijze van jeugdzorg om tot een hulpverleningsplan te komen in termen van kindveiligheid en inzet van professionele zorg.

Hoewel ze positieve resultaten vond voor empowerment en sociale steun, zijn deze effecten klein en inconsistent over tijd. Ook wegen deze positieve resultaten niet op tegen de langere duur van het jeugdzorgtraject en de extra inzet (hetzij marginaal) van professionele begeleiding en behandeling van zorgaanbieders.

Hierdoor is EKC geen kosteneffectieve methodiek in de jeugdzorg, aldus Dijkstra. Daarnaast blijken gezinskenmerken niet van invloed op de effectiviteit wat suggereert dat EKC ook niet effectiever is voor bepaalde subgroepen gezinnen. Naast de geringe effectiviteit kan geconcludeerd worden dat de implementatie van EKC anders is dan beoogd. Het lage percentage gezinnen dat tot een conferentie komt, de redenen voor uitval in het proces en de langere periode die gezinnen nodig hebben in de voorbereidingsfase suggereren dat het doel van EKC in de jeugdzorg mogelijk nog niet helder genoeg is en dat de implementatie niet gepaard gaat met voldoende begeleiding en richtlijnen.

Op basis van de resultaten in dit proefschrift rijst daarom de vraag of de inzet van
EKC in de jeugdzorg de juiste is.  

Mw. S. Dijkstra: Balancing the Scale of Responsibility. The Effectiveness of Family Group Conferencing in Child Welfare. Promotoren zijn prof. dr. G.J.J.M. Stams en prof. dr. M. Dekovic (UU). Copromotoren zijn prof. dr. J.J. Asscher en dr. H.E. Creemers.

Bron: UvA (https://www.uva.nl/content/evenementen/promoties/2019/05/effectiviteit-van-eigen-kracht-in-de-jeugdzorg.html)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html) 

organisatie GGZ 12 organisatie GGZ 12