Bijval voor brandbrief Nederlandse gemeenten over Jeugdzorg

De Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ), GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland steunen de oproep van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3719577/nieuws/gemeenten_dreigen_jeugdzorg_weer_bij_rijk_te_leggen_als_er_geen_geld_bij_komt.html?page=2) aan het Rijk om gemeenten voldoende tegemoet te komen bij tekorten in de jeugdzorg en GGZ. De organisaties hebben de gemeenten hard nodig om hun taak te vervullen.

De partijen reageren hiermee op de open brief over jeugdzorg en GGZ die de VNG vandaag aan de inwoners van alle gemeenten stuurde.

”Wij hebben de samenwerking met de gemeenten hard nodig om de opdracht waar we voor staan te vervullen. Wij roepen Rijk en gemeenten op om spoedig tot overeenstemming te komen in het belang van onze patiënten en voor het waarborgen van de continuïteit en kwaliteit van de zorg en ondersteuning”, schrijft GGZ Nederland. En: ”Samenwerking met de gemeenten is voor ons óók van belang om mensen met een psychische kwetsbaarheid een goede plek in de wijk te geven en hen de begeleiding en ondersteuning te bieden om zo goed mogelijk te kunnen participeren in de samenleving.”

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) schreef in maart al in een brief dat over deze kwestie tussen ZN en VNG ook meerdere keren is gesproken. ”Onze leden zijn van mening dat u terecht vraagt om aanvullende financiële middelen om uw taken in het sociaal domein naar behoren te kunnen uitvoeren. Wij zien ook dat met de ondertekening van het HLA GGZ nieuwe verplichtingen terecht gaan komen bij de gemeenten, en dat daarvoor ook substantieel extra middelen benodigd zijn. Wij ondersteunen uw verzoek daartoe, en hopen dat u daarover spoedig tot overeenstemming kunt komen met VWS. Zeker ook nu as vrijdag een volgend BO HLA GGZ gepland is, zou het goed zijn te vernemen dat u hierin samen met VWS vooruitgang heeft weten te boeken.”

ZN ziet daarin een groter belang: ”Onze leden zijn van mening dat toereikende financiering in het sociaal domein zeer belangrijk is, mede omdat daarmee hogere kosten in Zvw of Wlz kunnen worden voorkomen. In die zin vinden wij het niet onbespreekbaar om, onder randvoorwaarden, te bezien of enige kaderoverheveling van Zvw of Wlz naar het sociaal domein behulpzaam kan zijn hiervoor. Uiteraard geldt daarbij ook dat wij over voldoende middelen binnen Zvw en Wlz blijven beschikken om aan onze verplichtingen (zorgplicht) te kunnen blijven voldoen.”

Ook de BGJZ (Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd) valt de VNG bij: ”Na jaren van bezuinigingen door Rijk en gemeenten, zijn de grenzen voor de jeugdzorgorganisaties en hun professionals bereikt, waarschuwt de BGZJ. Zonder extra geld, komt de continuïteit en de kwaliteit van zorg in gevaar en zullen wachtlijsten toenemen.”
“Uiteindelijk zijn de slachtoffers degenen voor wie we het allemaal doen: de meest kwetsbare kinderen en gezinnen,” aldus Hans Spigt, voorzitter van BGZJ.

MIND laat zich in gelijke bewoordingen uit: ”Het is ernstig en zorgelijk dat het Rijk en de VNG nu geen overeenstemming lijken te bereiken en dat kwetsbare gezinnen en mensen met psychische problemen nu een speelbal zijn geworden in een onderling conflict tussen overheden. Het kan niet zo zijn dat de meest kwetsbare mensen in onze samenleving de dupe worden van deze financiële discussie. Overheden, neem je verantwoordelijkheid!”

Bron: VNG (https://vng.nl/onderwerpenindex/sociaal-domein/nieuws/steun-voor-open-brief-vng-vanuit-branches-en-verzekeraars)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

Jeugdzorg 7 Jeugdzorg 7