Vraagtekens bij Netflix serie door stijging zelfmoordcijfer VS

In de Verenigde Staten nam het aantal zelfmoorden onder jongeren met bijna een derde toe in de maand nadat de populaire Netflix-reeks ‘13 Reasons Why’ in 2017 op antenne ging, schrijft HLN. (https://www.hln.be/nieuws/buitenland/zelfmoordcijfer-voor-jongeren-steeg-in-vs-met-29-procent-na-premiere-van-netflix-reeks-13-reasons-why~a2ea2e75/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F) In de dramaserie pleegt een tienermeisje zelfmoord en laat ze dertien cassettebandjes na waarop ze uitlegt waarom ze een einde maakte aan haar leven. 

In april 2017 steeg het aantal zelfmoorden onder jongeren tussen 10 en 17 jaar in de VS met 28,9 procent. Dat blijkt uit een studie van de National Institutes of Health (NIH). Ook in de daaropvolgende maanden lag het zelfmoordcijfer hoger dan gemiddeld. Tussen april en december 2017 waren er naar schatting 195 zelfmoorden meer dan verwacht op basis van data uit voorgaande jaren.

Een direct causaal verband tussen ‘13 Reasons Why’ en het gestegen zelfmoordcijfer konden de onderzoekers met deze studie niet aantonen. Ze konden ook niet uitsluiten dat er mogelijk andere factoren meespelen.

In de laatste aflevering van het eerste seizoen van ‘13 Reasons Why’ is te zien hoe tienermeisje Hannah Baker in bad haar polsen doorsnijdt. De gruwelijke scène veroorzaakte echter veel ophef bij ouders en gezondheidsmedewerkers. Netflix reageerde op de commotie door met pancartes te waarschuwen voor de inhoud van de reeks.

In mei 2018 verscheen het tweede seizoen van ‘13 Reasons Why’ en Netflix heeft ondertussen ook een derde seizoen besteld.

Netflix was niet meteen bereikbaar voor commentaar op de studie, maar CEO Reed Hastings verdedigde de bestelling van het derde seizoen op een aandeelhoudersvergadering in juni 2018. “‘13 Reasons Why’ is enorm populair en succesvol. Het is boeiende inhoud. Het is controversieel. Maar niemand moet ernaar kijken”, zei hij.

De onderzoekers van die studie, die werken bij verscheidene universiteiten, ziekenhuizen en het National Institute of Mental Health, wijzen erop dat hun conclusies “eraan moeten helpen herinneren dat men voorzichtig moet zijn met de mogelijk onbedoelde impact van de uitbeelding van zelfmoord, en een oproep zijn naar de entertainmentsector en de media om de juiste methoden te hanteren wanneer het onderwerp wordt aangekaart.”

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de hulp- en preventielijn ’Zelfmoord? Praat erover’. Tel: 0900-0113 of www.113.nl (http://www.113.nl)

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

 

ehealth 1 ehealth 1