Onderzoek wijst uit: gemeenten krijgen inderdaad te weinig geld voor jeugdzorg

De begroting vor de Jeugdzorg is te krap. Twee derde van de gemeenten komt meer dan 20 procent tekort. Een op de vijf gemeenten heeft zelfs een tekort van meer dan 40 procent. Vrijwel geen enkele gemeente komt uit met de begroting. Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Hugo de Jonge liet uitvoeren naar de wachtlijsten en de geldzorgen in de jeugdzorg. De gemeenten zeggen dat al langer en krijgen nu dus gelijk.
De Minister heeft aangekondigd dat er financiële hulp gaat komen vanuit het kabinet. In Trouw zegt hij: “We moeten nu kijken welke financiële maatregelen er nodig zijn. Maar ook wat er breder nodig is om de jeugdzorg te verbeteren”. In mei komt hij met nadere plannen, maar om hoeveel geld erbijkomt en voor welke gemeenten weet hij nog niet.

Meer kinderen en duurdere zorg

De groei heeft twee oorzaken: gemeenten helpen meer kinderen en de zorg zelf is duurder geworden. Als een kind hulp nodig heeft van een psycholoog, of bijvoorbeeld opvang in een pleeggezin, of gespecialiseerde hulp in een ggz-instelling, gaat dat sinds 2015 via de gemeente. Het idee was dat gemeenten dat goedkoper en laagdrempeliger konden doen. Daarom kregen de gemeenten voor hun taak  vanaf het begin minder geld, een ­bezuiniging van 450 miljoen euro per jaar. Uit het onderzoek blijkt dat bijna geen enkele gemeente met dat krappere budget uitkomt.

Volume-onderzoek

Het volume-onderzoek laat een toename zien van het aantal jongeren dat jeugdhulp krijgt tussen 2015 en 2017 van 12,1%. In combinatie met de efficiencykorting van 450 miljoen is de toename van het aantal jongeren dat jeugdhulp krijgt een belangrijke verklaring voor de tekorten bij veel gemeenten.

Diepte-onderzoek

Het diepte-onderzoek bij 26 gemeenten geeft allereerst inzichten voor de gemeenten die hebben meegedaan. Zij krijgen allen een individuele rapportage. VNG-voorzitter Jan van Zanen: ‘Het onderzoek laat zien dat begrenzen in de Jeugdwet niet eenvoudig is, waardoor het een utopie is dat gemeenten alleen met eigen maatregelen, en maatregelen van het kabinet dit dossier de komende jaren financieel in control krijgen. Daarom zijn ook extra financiële middelen nodig.
Wij dringen er bij het kabinet en coalitie op aan om dit bij de voorjaarsnota te regelen. Zeker omdat we zien dat door deze overbesteding op de jeugdzorg andere essentiële investeringen in de knel komen en lasten voor de inwoners ongewild stijgen’.

Gesprek

De VNG heeft in bestuurlijke gesprekken met het kabinet op basis van de concept-uitkomsten van de onderzoeken het belang van structureel meer geld voor jeugdhulp aangegeven. Daarnaast is de VNG met het kabinet in gesprek over hoe gemeenten op een inhoudelijk verantwoorde manier kunnen zorgen dat niet steeds meer kinderen jeugdhulp nodig hebben. Ook gemeenten zien dat het stelsel ingewikkeld is. Gemeenten, Rijk en branches moeten samen aan de slag met een verdere ‘vereenvoudiging’. 

De onderzoeken laten ook zien hoe belangrijk het is dat gemeenten onderling van elkaar leren, bijvoorbeeld via het OZJ (Ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd) en de visitatiecommissie Sociaal Domein.

Het politieke probleem dat op tafel ligt, is of de gemeenten wel zijn toegerust op hun nieuwe taak. Ook wijzen de onderzoekers erop dat de politiek de gemeenten een vage opdracht heeft gegeven om alle kinderen ‘passende zorg’ te geven. “Nergens is omschreven wat dat precies is.”

Bron: Trouw (https://www.trouw.nl/democratie/flinke-tekorten-voor-jeugdzorg-bij-gemeenten~a19c6fd3/) / VNG (https://vng.nl/onderwerpenindex/jeugd/nieuws/onderzoek-jeugd-toont-noodzaak-financi%C3%ABle-compensatie-aan)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

jeugd GGZ blij jeugd GGZ blij

Reacties
Reactie: (onjuiste framing)
28-9-2020, 01:24
Bevindingen van het geciteerde onderzoek: "Het aantal cliënten met jeugdhulp is in de periode 2015 - 2017 toegenomen" " Bij het merendeel van de gemeenten in de benchmarkanalyse nemen de uitgaven aan jeugdhulp sterker toe dan het gebruik van jeugdhulp" " Er zijn verschillende oorzaken genoemd waarom de uitgaven sterker toenemen dan het volume. Uit de analyse onder de 26 gemeenten zien we dat de gemiddelde uitgaven per unieke cliënt per jaar toe zijn genomen." Oftewel: meer cliënten én hogere uitgaven per cliënt. Deze gemeenten geven dus te veel geld uit. Ik vraag mij af waarom jullie dit vervolgens 180 graden omdraaien en framen als "gemeenten krijgen inderdaad te weinig geld voor jeugdzorg"? Het lijkt er verdacht veel op dat jullie deze informatie bewust op een misleidende manier framen omdat dit voor jullie potentiëel gunstig zou kunnen uitpakken.