Brancheorganisaties pleiten voor uitstel Wet Zorg en Dwang

Zorgorganisaties kunnen zich onvoldoende voorbereiden op de invoering van de Wet Zorg en Dwang. Daarom pleiten zeven brancheorganisaties in een gezamenlijke brief voor uitstel van de wet. Die zou op 1 januari 2020 moeten ingaan.

De zeven brancheorganisaties (ActiZ, Verenso, Zorgthuisnl, LHV, NVAVG, NIP en VenVN) benadrukken dat zij niet het doel van deze wet - en de gerelateerde Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) - ter discussie willen stellen, maar dat ”door de (te snelle) invoering zelfs onvoorzienbare risico’s in de zorg voor de meest kwetsbare mensen”.

”De wetten moeten leiden tot kwaliteitsverbetering in de zorg; er moet een slag gemaakt worden in het voorkomen van dwang en drang. Onvrijwillige zorg voorkomen als dit niet nodig is, is een goed streven. Wij zien echter niet hoe de voorliggende Wzd gaat bijdragen aan dit doel”, schrijven de organisaties.

Zorgen over reikwijdte, bekostiging en administartieve lasten

De zorgen die bij de organisaties leven, hebben betrekking op meerdere terreinen. Zo is het niet helder hoe de Wzd bij cliënten in de thuissituatie moet worden uitgevoerd en zijn er aanpassingen aan de elektronische cliënt dossiers (ecd’s) nodig die niet per 1 januari 2020 gerealiseerd zouden kunnen worden.

Ook zijn zorgorganisaties op dit moment nog in het ongewisse over de reikwijdte van de Wzd voor bepaalde doelgroepen in verpleeghuizen. VWS zou nog moeten vaststellen welke ziekten of beperkingen worden gelijkgesteld met dementie en voor wie daarmee de Wzd wordt toegepast.

Zorgen zijn er ook over de bekostiging van de uitvoering van de Wzd en over de administratieve lasten. Het is  volgens zorginstellingen nog maar de vraag of uitbreiding van de inzet van zorgprofessionals haalbaar gezien de tekorten op de arbeidsmarkt.

Niet-medisch geschoolde beroepsgroepen

Zorgorganisaties plaatsen al langer vraagtekens bij de invoering van een Wzd-arts of -functionaris als zorgverantwoordelijke, degene die het zorgplan met dwangzorg opstelt en bijstelt. In januari riepen artsenorganisaties op om verantwoordelijkheid bij het toepassen van zorg onder dwang vooral bij de arts te houden. De Tweede Kamer heeft nu nog de ’Aanpassingswet zorg en dwang’ in behandeling. Die stelt voor om ook een tweetal niet-medisch geschoolde beroepsgroepen het toezicht op dwangzorg toe te staan. Daarmee komen de brancheorganisaties gelijk op een volgende punt van zorg. De Aanpassingswet Wzd is nog niet geagendeerd voor behandeling in de Tweede Kamer.

Onmogelijke opgave

”Doordat de uitvoering van de Wzd nog veel onduidelijkheden kent, kunnen partijen zich niet tijdig voorbereiden”, concluderen de zeven brancheverenigingen. ”Handreikingen maken voor een wet die nog niet gereed is, is een onmogelijke opgave.”

De zorgorganisaties pleiten daarom voor duidelijke randvoorwaarden en een redelijke invoeringstermijn. Eerder is afgesproken een invoeringstermijn van anderhalf jaar te hanteren, de organisaties willen dat die wordt aangehouden. De organisaties dringen er bij VWS op aan om een uitvoeringsonderzoek te verrichten naar de effecten van de wet op het werk van verpleegkundigen, verzorgenden, artsen, gedragsdeskundigen en op de patiënten. De NZa zou tot slot onderzoek moeten doen naar de uitvoeringslasten en deze lasten verwerken in prestaties en kostendekkende tarieven zowel in de Wlz als in de Zvw, aldus de zeven brancheverenigingen.

Lees hier de volledige tekst van de brief (https://www.verenso.nl/_asset/_public/Nieuws/190415_Brief-aan-minister-inzake-WZD.pdf)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

wetgeving GGZ wetgeving GGZ