Helmond zoekt grenzen op voor een proef voor hulp aan kwetsbare burgers

Hulp aan ‘kwetsbare burgers’ werkt vaak niet. Tal van organisaties slaan de handen nu ineen voor een proef op twee plekken in Helmond. „We gaan de grenzen opzoeken.”

Wijkagent Patricia Meijer geeft een voorbeeld. In Helmond-Noord bleek de overlast rond een huurhuis zo hardnekkig, dat de frustratie toesloeg; in de buurt, bij de politie en bij andere hulpinstanties. Verschillende bevoegdheden en werkwijzen stonden een effectieve aanpak in de weg. En als er dan een oplossing was, trad het waterbedeffect op. „We kwamen steeds dezelfde personen tegen in dezelfde soort overlastpanden.”

Noodklok
‘Kwetsbare burgers’ worden ze genoemd, mensen die moeilijk zijn voor zichzelf en vaak ook voor anderen. Helmond kent er nogal wat. De instanties blijven er maar mee bezig. Anderhalf jaar geleden luidden woningcorporaties de noodklok. Zorginstellingen, welzijnsorganisaties, de gemeente en de politie herkenden de signalen. Ze staken de koppen bij elkaar. Nu ligt er een manifest: ‘Een gezamenlijk antwoord op kwetsbaarheid’. „We gaan de oorzaak van problemen aanpakken, in plaats van de symptomen”, zegt wethouder Harrie van Dijk (Lokaal Sterk).

De deal komt er op neer dat mensen van diverse instanties elkaar voortaan meteen weten te vinden én er direct gehandeld kan worden. De spreekwoordelijke schotten moeten dus weg; het moet dadelijk (werktitel) ‘VanEiges’ gaan. Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, ook gezien alle wettelijke regels. „We gaan de grenzen opzoeken”, beaamt Mirjam Kräwinkel, directeur-bestuurder van woningcorporatie WoCom. „En als we vaak moeten afwijken van procedures of regels, moeten die misschien maar eens anders”, vult Elske van Osch van woningbouwvereniging Volksbelang aan.

Mopperen
Het doel is nadrukkelijk om echte oplossingen te gaan bieden aan de personen met bijvoorbeeld schulden, een gedragsstoornis of een verslaving. Zodat andere problemen zich niet of veel minder voordoen. En zodat organisaties minder op elkaar hoeven te mopperen. Want ook dat is een gevolg van een systeem dat wel erg ingewikkeld is geworden, erkennen de ondertekenaars van het manifest. Het gaat naast de politie, gemeente en de corporaties ook om de GGZ Oost-Brabant, werkbedrijf Senzer en tal van welzijnsinstellingen.

Al deze organisaties gaan mensen trainen en (deels) vrijmaken voor dit project, dat als proef start in Helmond-Noord en Helmond-West/Mierlo-Hout. Daarna komen andere delen van de stad aan de beurt. Voor wie sceptisch is: in Oss is al eerder geëxperimenteerd met de nieuwe aanpak. Kräwinkel: „Die blijkt erg goed te werken. Burgers geven aan dat hun welzijn is verbeterd.”

Bron: ED (https://www.ed.nl/helmond/helmond-vaker-lak-aan-regels-bij-hulpverlening~a244dc55/)

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Verward 1 Verward 1