Datalek bij Jeugdzorg Utrecht gaf inzicht in ruim 3000 dossiers

Dossiers van duizenden kinderen zijn gelekt door een fout bij Bureau Jeugdzorg Utrecht. Dat schrijft RTL Nieuws, dat dat de authenticiteit van de dossiers heeft geverifieerd. De documenten zijn aan RTL Nieuws aangeleverd door twee klokkenluiders, die willen waarschuwen voor de onzorgvuldigheid in de zorgsector. Volgens de klokkenluiders werden de dossiers zonder beveiliging in platte tekst per e-mail verstuurd. Daardoor waren de dossiers inzichtelijk.

In totaal gaat het om 3.278 dossiers van 2.702 kinderen. In de documenten staan gegevens zoals volledige namen en geboortedata. Ook wordt informatie zoals psychische stoornissen, gegevens over seksueel misbruik en zelfmoordpogingen verstrekt.
Als deze dossiers op straat komen te liggen en bijvoorbeeld op school worden verspreid, kan dat vreselijke gevolgen hebben voor deze toch al kwetsbare doelgroep, zeggen experts tegen RTL Nieuws.

Drie kwart van de dossiers gaat over kinderen jonger dan achttien jaar. Een kwart is zelfs jonger dan twaalf jaar. Naast dossiers lekten ook interne e-mails en honderden voicemailberichten van hulpverleners.

Het datalek ontstond doordat een oude domeinnaam van Jeugdzorg Utrecht niet werd verlengd. Omdat de organisatie dossiers van patiënten onbeveiligd en automatisch ook naar oude e-mailadressen van werknemers stuurde, konden de nieuwe eigenaren van de website, de klokkenluiders, alle gevoelige informatie opvragen.

Jeugdzorg heeft het lek gedicht en is een onderzoek gestart. Betrokkenen worden geïnformeerd en het lek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Bron: RTL Nieuws (https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/4672826/jeugdzorg-datalek-dossiers-kinderen-utrecht-email)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

bureaucratie GGZ bureaucratie GGZ