Dagelijks ritme beïnvloedt nachtrust van kinderen

Jonge kinderen uit gezinnen met weinig routines hebben meer last van slaapproblemen dan kinderen die wel op gezette tijden eten en slapen. Dat blijkt uit bevolkingsonderzoek Generation R van het Erasmus MC. (https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/patientenzorg/artikelen/gezinsritme-beinvloedt-nachtrust-van-kroost)


“Onze grootouders wisten al dat kinderen baat hebben bij rust, reinheid en regelmaat. Maar dat was tot nu toe nog niet wetenschappelijk onderzocht”, vertelt slaaponderzoekster Elize Koopman – Verhoeff van het Erasmus MC.

Korter slapen
“Bovendien vallen deze kinderen op elfjarige leeftijd later in slaap en slapen zij korter. Je moet dan denken aan gemiddeld een half uur korter slapen per nacht. Wij kunnen uit onze studie nu niet concluderen wat daar de gevolgen van zijn. Maar uit andere studies weten we dat te weinig slaap kan leiden tot minder aandacht en een gebrek aan concentratie.”

Ritme
De onderzoekers bezochten 1.500 Rotterdamse kinderen die meedoen aan bevolkingsonderzoek Generation R. “Wat wij zien in dit onderzoek is dat een goede nachtrust met meer samenhangt dan op tijd naar bed gaan. Het ritme van de hele dag heeft invloed op hoe je ’s nachts slaapt.”

Uniek
Het onderzoek is uniek. “Voor zover wij weten is dit wereldwijd de eerste keer dat er onderzoek is gedaan met gebruik van speciale bewegingshorloges naar het slaapgedrag van zoveel kinderen over een tijdsbestek van meer dan tien jaar.” Al op de peuterleeftijd werd het onderzoek gestart. Moeders van de kinderen vulden op driejarige, zesjarige en tienjarige leeftijd vragenlijsten in. Bijvoorbeeld over bedtijd, in slaap vallen en ontwaken van hun kroost.

Slaapdagboek
Toen de kinderen elf jaar waren hielden zij zelf negen dagen een slaapdagboek bij en kregen zij in die week ook een speciaal horloge om. Dat horloge meet beweging en daarmee kunnen de onderzoekers inschatten wanneer kinderen slapen en wakker zijn. De resultaten zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Journal of Child Psychology and Psychiatry (JCPP).

Generation R
Bevolkingsonderzoek Generation R (https://generationr.nl) (2001-heden) en Generation R Next (https://generationr.nl/next/) (2017 gestart) zijn onderdeel van het Erasmus MC. Onderzoek naar factoren die van invloed zijn op gezondheid en ontwikkeling van Rotterdamse kinderen en hun ouders staat centraal. 

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

kindermishandeling kindermishandeling