'Ggz is vijf jaar te laat met opbouw ambulante zorg'

”Als je bedden gaat afbouwen dan kan je heel trots zeggen: we hebben 30% bedden afgebouwd. Maar de mensen die voorheen in instellingen zaten en nu weer in eigen woonomgeving wonen, die blijven hun hulpvraag behouden. En als daar dan niets is…. Ja, daar zijn we, en daar moeten we ook eens eerlijk over zijn, in Nederland gewoon vijf jaar te laat mee.”

Dat zegt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de derde aflevering van De publieke tribune (https://www.human.nl/de-publieke-tribune/kijk/overzicht/aflevering-3.html#) van Human, dat gisteren werd uitgezonden.

In 2012 zijn er landelijke afspraken gemaakt over de afbouw van het aantal bedden in de geestelijke gezondheidszorg. Tussen 2008 en 2020 moest 30 procent van de bedden zijn afgebouwd. Waar echter geen harde afspraken over werden gemaakt, was de opbouw van de ambulante zorg; de zorg aan huis. Hierdoor verdwenen er bedden zonder dat daar voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening een extramuraal alternatief tegenover stond.

‘Aantal meldingen verwarde mensen mogelijk hierdoor toegenomen’

Ook valt het volgens Blokhuis niet uit te sluiten dat daardoor het aantal meldingen van ’verwarde’ personen is toegenomen. ”Ik kan me voorstellen dat de afbouw van bedden in de geestelijke gezondheidszorg en het ontbreken aan goede ambulante hulpvoorzieningen bij mensen in de straat ertoe kan leiden dat er meer mensen op straat zijn die niet de hulp krijgen die ze nodig hebben.”

Bij de politie zijn afgelopen jaar meer dan 90.000 meldingen binnengekomen over verwarde mensen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van acht jaar geleden. ”Er zijn echter ook andere verklaringen denkbaar, zoals het beter registreren van meldingen”, aldus de staatssecretaris.

Bron en voor de hele uitzending: Human (https://www.human.nl/de-publieke-tribune/kijk/overzicht/aflevering-3.html#)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Verward 1 Verward 1