Vorig jaar 27.000 gedwongen opnames volgens wet BOPZ

Een recordaantal mensen is vorig jaar gedwongen opgenomen in een psychiatrische instelling of verpleeghuis. De rechter legde ruim 27.000 dwangopnames op. Dat schrijft Nieuwsuur, dat de cijfers opvroeg bij de Raad voor de Rechtspraak.

Het gaat om opnames in het kader van de wet BOPZ: mensen van wie gevreesd wordt dat ze, vanwege psychiatrische problemen, zichzelf of anderen iets aandoen en die behandeling weigeren. Het is een laatste redmiddel. Een rechter beslist in zo’n geval of iemand gedwongen mag worden opgenomen.
Het kabinet wil deze onvrijwillige opnames beperken, maar desondanks is er de afgelopen tien jaar sprake van een stijging.

Ouderen

Opvallend is, aldus nieuwsuur, het aantal 80-plussers dat gedwongen wordt opgenomen. Dat aantal nam in vijf jaar met een kwart toe naar zo’n tweeduizend in 2018. In vijf jaar tijd gaat het om een stijging van 23 procent. Daarmee loopt het aantal dwangopnames in deze leeftijdscategorie het snelst op, blijkt uit de cijfers van de Raad voor de Rechtspraak. Het gaat meestal om dementerende ouderen die volgens een arts een gevaar voor zichzelf of anderen vormen en die behandeling weigeren.

Jan Broer, forensisch arts bij de GGD in Groningen onderzoekt dwangopnames. In 2013 werden er per honderdduizend 80-plussers 148 mensen gedwongen opgenomen. In 2017 waren dat er 183, een stijging van bijna 25 procent.

Volgens Broer zijn er verschillende oorzaken. Tegen Nieuwsuur zegt hij: ”Bij ouderen heeft het te maken met het krimpende sociale netwerk van familie, vrienden en overbelaste mantelzorgers. Er zijn minder verzorgingshuizen waardoor mensen uiteindelijk in hun eigen omgeving vastlopen.”

In alle gevallen van een gedwongen opname moet de rechter toestemming geven op basis van de wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen (Bopz). De wet schrijft voor dat een gedwongen opname alleen is toegestaan als er sprake is van gevaar.

Bron en overig bericht:

Nieuwsuur (https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2279304-rechter-aan-huis-80-plussers-steeds-vaker-gedwongen-opgenomen.html)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

wetgeving GGZ wetgeving GGZ