Dexamfetamine lijkt bij volwassenen met ADHD meest effectieve medicatie

(Lisdex)amfetamine bij volwassenen met ADHD is het meest effectief en geeft de minste bijwerkingen geeft. Dat schrijft het ADHD-Netwerk, dat zich daarbij baseert op een omvangrijk onderzoek dat recentelijk is gepubliceerd in Lancet Psychiatry. Daarmee staat (lisdex)amfetamine volgens het netwerk nu op de eerste plaats als medicatie voor volwassenen met ADHD. Voor kinderen en adolescenten is methylfenidaat het beste uit de bus gekomen, omdat deze iets minder bijwerkingen gaf dan (lis)dexamfetamine.
Eerder waren in de Richtlijn ADHD bij volwassenen (NVvP 2015) dexamfetamine en methylfenidaat beiden eerste keus medicatie bij volwassenen. Omdat de resultaten recentelijk zijn verschenen, zijn ze nog niet opgenomen in de nieuwe Zorgstandaard ADHD van de NVvP van februari 2019.

Opzet onderzoek

Het onderzoek omvatte een systematische review en een meta-analyse, waarbij 133 dubbelblind gerandomiseerde trials bij kinderen, adolescenten en volwassenen met ADHD zijn geïncludeerd (in totaal meer dan 24.000 proefpersonen). Per trial werd een medicijn vergeleken met placebo, of werden verschillende typen medicijnen met elkaar vergeleken. Daarbij is gekeken naar zowel effectiviteit als bijwerkingen van de medicijnen na een relatief korte behandelperiode van gemiddeld 12 weken. De medicijnen die in de vergelijkingen zijn meegenomen zijn verschillende soorten amfetaminen (inclusief lisdexamfetamine), methylfenidaat, atomoxetine, bupropion, clonidine, guanfacine, modafinil, en placebo.

Verschillen tussen artsen en docenten

Als het de behandelende artsen werd gevraagd, dan waren voor kinderen en adolescenten alle medicijnen effectiever dan placebo; maar als het aan de onderwijzers van betreffende kinderen werd gevraagd, dan waren alleen methyfenidaat en modafinil effectiever dan placebo. Bij volwassenen waren alle medicijnen effectiever dan placebo, behalve modafinil. Voor guanfacine en clonidine waren er niet voldoende data beschikbaar. (Lisdex)amfetaminen gaven meer bijwerkingen dan placebo bij alle leeftijdsgroepen; guanfacine alleen bij kinderen en adolescenten; en methylfenidaat, atomoxetine en modafinil alleen bij volwassenen.

Het ADHD netwerk plaatst een kanttekening bij het artikel: er is geen onderscheid gemaakt tussen kort- en langwerkende preparaten; er werd alleen naar het type medicatie gekeken.

Bron: Pubmed (http:// Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30097390 ), via ADHD-Netwerk (http://www.adhdnetwerk.nl/ADHD.aspx?id=481&idn=536)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

psychofarmaca 1 psychofarmaca 1

Reacties
Reactie: (Dekker)
22-6-2020, 05:33
Okay maar waarom wordt dit nog steeds alleen voor kinderen voorgeschreven en vergoed.?