Therapeutisch Psychologisch Onderzoek effectief bij persoonlijkheidsstoornissen

Het nut van psychodiagnostiek is al langer een controversieel onderwerp, onder meer omdat er nauwelijks wetenschappelijk onderzoek bestaat naar de werkzaamheid van psychodiagnostisch onderzoek. Therapeutisch Psychologisch Onderzoek (TPO) vormt daarop een uitzondering.
Bij TPO gaat het om een semigestructureerde methode voor geïndividualiseerd psychodiagnostisch onderzoek , waarbij de samenwerkingsrelatie tussen de cliënt en de onderzoeker cruciaal is voor het succes van de interventie. Er is steeds meer bewijs dat TPO effectief is bij verschillende cliëntenpopulaties.
Hilde De Saeger promoveert op 11 april aan de Universiteit van Amsterdam op haar onderzoek naar de werkzaamheid van het volledige TPO-model bij cliënten met een persoonlijkheidsstoornis. Haar proefschrift toont aan dat TPO van toegevoegde waarde kan zijn bij cliënten met persoonlijkheidsstoornissen.

In vergelijking met een geloofwaardige, motiverende behandelinterventie die standaard in de 1ste lijns ggz in Nederland wordt gebruikt, blijkt dat TPO tot meer tevredenheid leidde bij cliënten met persoonlijkheids- en comorbiditeitsproblemen.
Deze TPO-cliënten verwachten een beter behandelresultaat en rapporteerden een duidelijkere focus voor hun toekomstige behandeling. Bovendien hadden zij een sterker gevoel van verbondenheid met hun onderzoeker.

In een vervolgstudie anderhalf jaar later rapporteerden cliënten dat ze nieuwe inzichten in hun persoonlijke functioneren hadden gekregen en dat ze waren geraakt door de relationele aspecten van hun TPO, met name het gevoel van eigenaarschap dat het activeerde.

Hilde De Saeger is Klinisch Psycholoog/Psychotherapeut en specialisme-leider diagnostiek binnen de Viersprong. Ze werkt vanuit de locatie in Bergen op Zoom.

Bron: UvA (http://www.uva.nl/content/evenementen/promoties/2019/04/psychodiagnostisch-onderzoek-bij-persoonlijkheidsstoornis.html) / De Viersprong (https://www.deviersprong.nl/tag/hilde-de-saeger/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

orgaanisatie GGZ 2 orgaanisatie GGZ 2