Verband tussen cannabisgebruik en psychose aannemelijk, maar moeilijk bewijsbaar

The Lancet Psychiatry publiceerde op 20 maart enkele resultaten van een Europese studie over het gebruik van cannabis en de kans op psychoses. Het onderzoek is uitgevoerd in Frankrijk, Italië, Spanje, Engeland en Nederland. De deelnemende centra in Nederland waren GGZ Rivierduinen (Duin- en Bollenstreek, Midden-Holland), Arkin en AMC in Amsterdam. De onderzoekers onderzochten het cannabisgebruik bij 901 mensen na hun eerste psychose en bij 1.237 mensen zonder psychose. Dagelijks gebruik van cannabis en consumptie van cannabis met een hoog percentage Delta-9-THC (>10%)  kwamen veel vaker voor bij patiënten.

Volgens het artikel (https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(19)30048-3/fulltext) komen in Amsterdam en Londen, steden waar veel cannabis met een hoog THC-gehalte wordt gerookt, relatief meer mensen mensen psychose voor dan in negen andere regio’s.
Het dagelijks roken van, vooral deze sterke, cannabis vergroot de kans op een eerste psychose. De onderzoekers stellen dat deze ”flinke gevolgen hebben voor de geestelijke gezondheidszorg en de volksgezondheid”.

Twijfels over causaal verband

De onderzoekers gaan er in hun conclusie van uit dat een eerste psychose in veel gevallen het oorzakelijke gevolg is van dagelijks cannabisgebruik of van cannabis met veel THC. Die oorzaak-gevolgrelatie wordt sterk in twijfel getrokken in een tegelijkertijd gepubliceerd commentaar in The Lancet Psychiatry.
Suzanne Gage van de University of Liverpool, als psycholoog-epidemioloog sterk betrokken bij de wetenschap van middelenmisbruik, wijst erop dat oorzaak en gevolg hier moeilijk zijn te ontrafelen en dat dat nog steeds niet is gelukt. Belangrijk is, schrijft Gage, dat cannabisgebruik de laatste decennia in een aantal bevolkingsgroepen flink toenam, maar het aantal psychosen niet. Ze wijst ook op recente publicaties waarin bepaalde genvarianten zijn opgespoord die de kans op cannabisgebruik én op psychose beide verhogen. Het idee is dat mensen die de eerste onrust van een psychose voelen aankomen aan zelfmedicatie met ontspannende cannabis doen. Maar er zijn ook aanwijzingen dat zeer frequent gebruik van cannabis een psychose kan bespoedigen.

Eerder onderzoek

Het percentage gevallen van psychose dat verklaard kan worden door dagelijks gebruik van cannabis kan tot 27% bedragen in Gouda en Voorhout en tot 44% in Amsterdam.    
De onderzoekers houden het er in hun inleiding op dat eerder onderzoek het oorzakelijk verband tussen cannabisgebruik en eerste psychose ”ondersteunt”. Maar hun ferme conclusies laten ze vergezeld gaan van de toevoeging ”als we causaliteit aannemen”. Dan zou 20,4 procent van de eerste psychosen aan het dagelijks gebruik van cannabis kunnen worden toegeschreven (in Amsterdam zelfs 44 procent). En 12,2 procent aan cannabis met veel THC (in Amsterdam maar liefst 50 procent).

Bron:

The Lancet psychiatrie (https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(19)30048-3/fulltext), via Rivierduinen (https://www.rivierduinen.nl/nieuws/2019/03/onderzoek-gebruik-cannabis-en-psychose) en NRC (https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/20/veel-psychoses-in-steden-waar-veel-zware-wiet-gerookt-wordt-zoals-in-amsterdam-a3953902)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

verslavingszorg 3 verslavingszorg 3

Reacties
Reactie: (Guus Cruts)
22-3-2019, 14:23
Een correlatie bewijst nog geen causaal verband, dat is inderdaad het eerste dat we leren bij de statistiekles. Voor een causaal verband is meer informatie nodig, met name over de werking van een middel. Nu is wel bekend dat de THC in cannabis een hallucinogene werking kan hebben, dus dat ondersteunt dan wel weer de aanname dat er een causaal verband zou kunnen zijn, dat wil zeggen bij sommige gebruikers in sommige situaties. Sommigen zien het dan ook als harm reduction om het THC-gehalte in de cannabis te gaan verminderen, met name voor gebruikers met een psychosegevoeligheid.