Bestaat hoogsensitiviteit?

Congres 21 juni in Ede

 

Bevindingen uit de wetenschap, richtlijnen voor de praktijk

 

Hoogsensitiviteit … voor menigeen roept dit de associatie op met een vaag begrip zonder afdoende (wetenschappelijke) onderbouwing. Het begrip wordt op allerlei manieren gebruikt en het label wordt te pas en te onpas aan zowel kinderen als volwassenen toegekend. De onheldere theoretische beschouwingen en brede toepassingen in de praktijk van alledag leiden al met al tot veel misverstanden. 

De eerste vraag die gesteld moet worden is: bestaat hoogsensitiviteit? Recent wetenschappelijk onderzoek toont inderdaad aan dat hoogsensitieve personen de wereld op een geheel eigen manier waarnemen en ervaren. Het onderzoek laat ook zien dat hoogsensitieve personen een (soms sterk) verhoogde kwetsbaarheid hebben voor stress, angsten, depressie en burn-out. De beperkte erkenning van hoogsensitiviteit in de geestelijke gezondheidszorg kan ertoe leiden dat diagnoses foutief worden gesteld, bijvoorbeeld wanneer bij hoogsensitieve kinderen of adolescenten ten onrechte de diagnose autisme spectrum stoornis (ASS) of AD(H)D wordt gesteld. Er zijn ook grote praktische consequenties, bijvoorbeeld wanneer bij hoogsensitieve volwassenen onvoldoende beschermende maatregelen in de werksituatie worden geboden met op termijn arbeidsgerelateerde uitval tot gevolg. 

Na de eerste wetenschappelijke noties van de Amerikaanse psychologe Elaine Aron, die het begrip hoogsensitiviteit introduceerde, hebben onderzoekers in onder meer Nederland en België zich ingespannen om het concept verder wetenschappelijk te onderbouwen, zowel onder kinderen als volwassenen. Dit heeft geheel nieuwe inzichten opgeleverd, onder meer ten aanzien van patronen en afwijkingen in de informatieverwerking die ook aantoonbaar zijn via functionele MRI-scans. Met recent ontwikkelde valide en betrouwbare tests is vastgesteld dat naar schatting 15 à 20% van de bevolking hoogsensitief is. 

Tijdens dit congres wordt ingegaan op de meest recente wetenschappelijke inzichten omtrent hoogsensitiviteit bij kinderen en volwassenen. Daarnaast wordt ook ingegaan op praktische implicaties voor diagnostiek, behandeling en begeleiding. 

Dit congres richt zich op hulpverleners en andere belangstellenden in de GGZ en welzijn die in hun dagelijkse werk in aanraking komen met hoogsensitieve personen, zowel kinderen, adolescenten als volwassenen.

 

Kijk hier voor het volledige programma (https://www.sympopna.nl/congres/hoog-2019) op de website van Sympopna en reageer voor 1 april om te profiteren van de vroegboekkorting!

hoogsens hoogsens

Reacties
Reactie: (Regina Rutino)
16-4-2020, 15:25
ik zou wel een behandeling met praktische handvaten willen hebben binnen de GGZ. Coaching is op dit moment hartstikke duur en wordt niet niet vergoed.

Reactie: (AvO)
26-3-2019, 13:10
Plaats Hoogsensitiviteit nu alsjeblieft niet in een 'diagnose-kader'! Maak er straks geen DSM VI label van, want mensen met HSP behoeven geen behandeling. Het is de maatschappij die manco gaat; en daar zijn hoogsensitieve mensen het eerst gevoelig voor. Wij kunnen moeite ervaren door onze hoogsensitiviteit, met onze omgeving. Hierbij kan het fijn zijn om ondersteuning en tips te ontvangen, in de vorm van coaching, maar een behandeling gaat té ver, en 'genezing' hiervan compleet over de schreef! Hoe meer deze maatschappij/wereld verhardt, des te meer HSP-ers er geboren gaan worden, al was het alleen maar omdat er iets, als in -deze onhoudbare maatschappij- genoodzaakt is te veranderen....