Friese Zorggroep lijkt er niet in geslaagd leven te beteren

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (inspectie) heeft Zorggroep Alliade per 16 januari 2019 onder verscherpt toezicht gesteld voor de duur van zes maanden. Er was sprake van een gebrek aan integere en beheerste bedrijfsvoering. Dit blijkt uit een tweede onderzoek door de Inspectie naar goed bestuur bij Zorggroep Alliade. Verder is vastgesteld dat er dividend is uitgekeerd waar dat niet was afgesproken. De inspectie beschouwt dit als valselijk opgemaakte facturen. Dat schrijft de inspectie, die aangifte heeft gedaan.
Alliade verleent zorg en behandeling aan ouderen en aan mensen met aangeboren en niet-aangeboren hersenletsel. Daarnaast biedt de instelling specifieke zorg aan mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische problemen.

Anderhalf jaar geleden kwam de organisatie ook in het nieuws (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3631371/nieuws/zorgbedrijf_verdient_dubbel_aan_kwetsbare_jongeren.html) vanwege frauduleus gedrag. Toen zette Zorgbedrijf Woonfoyers een onderdeel van Alliade - kwetsbare jongeren stiekem in als schoonmakers. Het zorgbedrijf verdiende zo dubbel aan de jongeren.
De jongeren werden als schoonmakers ingezet bij een studentencomplex in Leeuwarden. Eigenaar SSH werd niet geïnformeerd over de achtergrond van hen en was in de veronderstelling dat het ging om professionele schoonmaakkrachten. Zo kon een zusterbedrijf van Woonfoyers het schoonmaakwerk in rekening brengen bij SSH en kon Woonfoyers op zijn beurt de gewerkte uren declareren om PGB-geld op te strijken.

Aanleiding

In 2016 heeft er een eerste onderzoek naar goed bestuur bij Zorggroep Alliade plaatsgevonden. Dit was een gezamenlijk onderzoek van de inspectie en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Vervolgvragen vanuit de media en de Tweede Kamer en aanvullende informatie over mogelijke belangenverstrengeling en het weglekken van zorggelden waren voor de inspectie aanleiding om in december 2016 te starten met een tweede onderzoek.

Wat is onderzocht?

Ook dit tweede onderzoek is uitgevoerd in nauwe samenwerking met de NZa en richtte zich op de periode 2008-2016. De inspectie heeft op basis van onderzoek ter plaatse, bureauonderzoek en  diepgaand boekenonderzoek, uiteindelijk een drietal omvangrijke transacties tussen Zorgroep Alliade en de Freya-groep onderzocht. Daarbij heeft de inspectie gekeken of het belang van de kwaliteit en continuïteit van zorg voor cliënten steeds voorop heeft gestaan.

Conclusies

De inspectie heeft tijdens het onderzoek niet de overtuiging gekregen dat Zorggroep Alliade steeds vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft gehandeld. Ten aanzien van de drie onderzochte transacties concludeert de IGJ dat er onvoldoende interne en externe waarborgen waren binnen de organisatie om materiële beïnvloeding te voorkomen. De raad van toezicht stond te veel op afstand, stelde zich onvoldoende kritisch op en werd in bepaalde gevallen niet, te laat of onvolledig geïnformeerd.

Verscherpt toezicht

Zorggroep Alliade is voor een periode van zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld. Het vertrouwen van de inspectie in de raad van de bestuur en de raad van toezicht is ernstig geschaad. Alliade dient binnen twee maanden een plan van aanpak op te stellen. Binnen vier maanden moeten er verbetermaatregelen zijn uitgevoerd om een integere en beheerste bedrijfsvoering te waarborgen.

Aangifte

De inspectie heeft twee facturen gevonden die naar mening van de inspectie valselijk zijn opgemaakt. De inspectie heeft hiervoor aangifte gedaan bij het OM.
Bestuursvoorzitter Erik Kuik is opgestapt nadat de raad van toezicht van de zorggroep hem daartoe had opgeroepen, zegt de instelling.

Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2019/03/05/verscherpt-toezicht-en-aangifte-valsheid-in-geschifte-voor-zorggroep-alliade)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

 

samenwerking 2 samenwerking 2