Traumasporen in lichaam, brein en geest

met prof. dr. Bessel van der Kolk

 

Schrijf je nu in voor het congres op 14 juni 2019 met prof. dr. Bessel van der Kolk

 

Trauma verandert de wijze waarop het brein informatie verwerkt en het lichaam zich tot de buitenwereld verhoudt. Trauma maakt mensen bang om te voelen wat ze voelen en te weten wat ze weten. Dat leidt tot hartzeer en een ernstig gebrek aan synchroniciteit met zichzelf en hun omgeving.

Recent onderzoek met neurobeeldvormingstechnieken heeft ons veel geleerd over de plek in het brein waar traumatische herinneringen worden opgeslagen en hoe hier – via specifiek daarop afgestemde benaderingen – toegang toe kan worden verkregen voor herstel. Tijdens het congres zal prof. dr. Bessel van der Kolk (VS) om te beginnen een inleiding geven in de neurobiologische aspecten van trauma, vooral in het geval van complex trauma in de kindertijd.

Vervolgens zal de dag geheel in het teken staan van de behandeling van trauma. De therapeutische mogelijkheden die worden verkend dienen om deze cirkel van re-enscenering en lijden te doorbreken en om vriendschap te sluiten met de innerlijke ervaring. Hierbij zal een overzicht worden gegeven van de manier waarop EMDR, yoga, Internal Family Systems (IFS), sensomotorische benaderingen, theater en neurofeedback kunnen bijdragen aan het verwerken van het traumatische verleden – zodat mensen hun verleden op een goede manier achter zich kunnen laten en zich volledig levend in het hier en nu voelen.

 

Programma

8.30 uur: Ontvangst en inschrijving

9.15 uur: Trauma in lichaam en brein – een neurobiologische inleiding
 

10.45 uur:  Pauze

 

11.15 uur: Trauma en gehechtheidsbreuken – hoe een slechte start ons zijn doordrenkt en onze ervaring van de wereld kleurt

 

12.45 uur: Pauze

 

13.45 uur: Behandeling van trauma – het verwerken en integreren van traumatische herinneringen versus ‘synchroniseren’ en het creëren van fysieke en innerlijke veiligheid

 

15.15 uur: Pauze

 

15.45 uur: Behandeling van trauma (vervolg)

 

17.15 uur: Borrel

 

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd bij NIP, NVvP, FGzPT, NVP, VEN, NVRG, VGCt, NVO, VVH en SRVB.

 

Locatie

Beatrix Theater in Utrecht

 

Voor meer informatie: www.uitgeverijmens.nl/congres (http://www.uitgeverijmens.nl/congres)

 

Congres TS 14-06-2019 advertentie GGZtotaal Congres TS 14-06-2019 advertentie GGZtotaal

Reacties
Reactie: (Wendy van Oosten)
19-4-2019, 13:22
Ik wil me graag inschrijven voor dit congres Met vriendelijke groet, Wendy van Oosten