GGZ Eindhoven voor rechter vanwege overlijden patiënte

GGZ Eindhoven wordt dood door schuld ten laste gelegd van een 29-jarige patiënte in 2013. Mede door een nijpend personeelstekort overleed de patiënte binnen de muren van de instelling. Gisteren diende de zaak voor de rechtbank in Den Bosch. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat een instelling voor gezondheidszorg zich voor de rechter moet verantwoorden voor de dood van een patiënt. Volgens Trouw is dit enkel een keer bij een verpleeghuis gebeurd.

Overgevoelig voor medicijn

Volgens Omroep Brabant lag de vrouw op de afdeling spoedeisende psychiatrie. Ze had zich vrijwillig laten opnemen, nadat ze in 2013 de diagnose schizofrenie had gekregen. De zorg voor de patiënte was vanwege personeelsgebrek overgelaten aan een onervaren arts die sinds drie weken in opleiding was.
De arts was niet op de hoogte van de medicatie van de vrouw. De patiënte kreeg het antipsychoticum Clozapine toegediend en overleed aan een hartstilstand. Ze was overgevoelig voor het medicijn. Hulpverleners zouden niets gedaan hebben met de signalen van haar ouders dat het niet goed ging. Volgens de advocaat van de GGZ staat echter niet vast dat het toedienen van het antipsychoticum de doodsoorzaak was.

De zaak tegen GGzE begint vandaag, in dezelfde maand dat de inspectie voor de gezondheidszorg in Trouw stelde dat het personeelsgebrek in de ggz levens in gevaar brengt. De hoofdbehandelaar en de arts in opleiding worden niet als persoon vervolgd. De GGZ-instelling zou nalatig zijn geweest en is als instelling verdachte in de zaak.

In 2015 werden de hoofdbehandelaar en de arts in opleiding na inspectie-onderzoek al door de tuchtrechter respectievelijk berispt en gewaarschuwd. De rechter voerde toen ook verzachtende omstandigheden aan: volgens hem was de patiënte het slachtoffer geworden van de onderbezetting. De hoofdbehandelaar had in zijn functioneringsgesprek al gedreigd ontslag te nemen als er niets veranderde en als de zorg grotendeels in de handen bleef van een arts die amper ervaring had in de psychiatrie.

Betreuren het overlijden

GGzE zegt op haar website het overlijden van de patiënte te betreuren en dat ook regelmatig in gesprekken met de nabestaanden te hebben gedeeld. Het onderzoek door de politie is volgens de instelling langdurig en uitvoerig geweest.
“Wij en de betreffende medewerkers hebben daarin hun volledige medewerking verleend. We zijn geschrokken dat het OM nu zes jaar na dato ervoor kiest de zaak aan de strafrechter voor te leggen. We zullen ons standpunt hierover bij de rechter toelichten. We wachten de toets en het oordeel van de rechter hierover af.”

Bron: Redactie

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

wetgeving GGZ wetgeving GGZ